Stopphormoner, eller hormonblockerare, ges till barn för att bromsa deras pubertet tillfälligt medan de utreds för könsdysfori, alltså upplevelsen av att egentligen tillhöra det motsatta könet.
Hormonblockerare ges också till barn som kommer i puberteten tidigt och där man vill skjuta upp den några år.
Det är redan känt att skelettet kan påverkas negativt om man är utan testosteron eller östrogen under en längre tid. Detta bekräftas nu i den brittiska studien, som påbörjades redan 2011 och nu har publicerats i tidskriften Plus One.
Forskarna följde 44 barn mellan 12 och 15 år som fick hormonblockerare, och kunde konstatera att deras förväntade tillväxt bromsats upp när de fyllt 16 år och behandlingen avslutats, skriver The Times.
”I båda fallen [höjd och skelett] skedde en viss tillväxt, men mindre än vad man hade kunnat förvänta sig under dessa år om de inte inte genomgått hormonhämmande behandling”, skriver forskarna.
Mer forskning behövs dock, menar de, för att undersöka om tillväxten, så som förväntat, återgår till det normala efter att barnen antingen fått könskonträra hormon eller valt att avbryta behandlingen för könsdysfori.
Eftersom studien var liten och inte omfattade någon kontrollgrupp är det svårt att dra några övergripande slutsatser av fördelar och nackdelar med att ge hormonblockerare till barn med könsdysfori. Mer omfattande långtidsstudier behövs därför, menar forskarna.
Barnen i studien hade önskat tillhöra det motsatta biologiska könet under minst fem år, och alla utom ett valde efteråt att gå vidare med den könsförändrande behandlingen.
Många av barnen upplevde att deras relationer med omvärlden förbättrades under behandlingen. Men deras ”psykologiska funktion” varken förbättrades eller försämrades.
Detta uppmärksammas av en professor i sociologi vid Oxfort, Michael Biggs. Han tycker det är anmärkningsvärt att barnen inte sade sig må bättre, med tanke på hur ”entusiastiska” de och deras föräldrar varit över behandlingen.
En dom i december har tolkats som att barn under 16 år i Storbritannien i framtiden inte ska kunna behandlas med pubertetsblockerande mediciner utan särskilt medgivande. Klinikerna i fråga har dock överklagat domen.
I Storbritannien har antalet barn som remitterats för utredning av könsdysfori ökat nästan 30 gånger under de senaste tio åren, och väntelistan är nu över ett och ett halvt år, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Även i Sverige är köerna till den så kallade könsbekräftande vården årslånga sedan antalet barn som upplever könsdysfori ökat kraftigt. Hormonblockerare kan den som är under 18 år och fått en preliminär könsdysforidiagnos få.