Kan man besöka grupper som utgör en positiv kraft i samhället men vars åsikter man inte delar på alla områden? Den frågan har lett till en nationell debatt i Storbritannien sedan ledaren för ett av landets två stora partier, Labour, besökte en gudstjänst på långfredagen.
Sir Keir Starmer fanns då på plats i Jesus House i London, en församling med en majoritet svarta medlemmar och ungefär 3 000 gudstjänstbesökare varje vecka. Kyrkan har sina rötter i Nigeria och är kopplad till den internationella pingströrelsen.
Jesus House har blivit känd för sina sociala insatser i samhället och för hur man hjälpt myndigheter i arbetet med coronavaccinationer. Men besöket gjorde vänsterdebattörer och hbtq-aktivister upprörda. Jesus House har nämligen i likhet med en majoritet av världens kristna en klassisk bibelsyn där äktenskap definieras som ett förbund mellan en man och en kvinna, något som kritiker menar innebär ”homofobi”.
Starmer valde att lyssna på kritiken, bad om ursäkt på sociala medier och tog bort ett videoklipp från besöket.
”Jag är helt oenig med synen på hbtq-personers rättigheter hos Jesus House, som jag inte var medveten om vid mitt besök. Jag ber om ursäkt för den smärta mitt besök orsakat och har tagit bort videon. Det var ett misstag och jag accepterar det”, skriver han på Twitter.
Ilskan från vänsterhåll har därefter lagt sig, men bland konservativa är upprördheten nu desto större. Tidningen The Spectator sågar partiledarens beslut att böja sig för det tidningen kallar ”liberal intolerans”.
”Planerar Starmer verkligen att bara besöka liberala synagogor? Eller hbtq-vänliga moskéer? Med tanke på att denna svarta majoritetskyrka ansågs värd ett besök, eftersom den också fungerar som ett vaccinationscenter för en grupp som både har en hög andel covid-dödsfall och en tveksamhet mot vaccination, bör Starmer framöver bara besöka vaccinationscentrum hos religiösa grupper med 'acceptabla' åsikter?” frågar man sig.
The Spectator menar att det förhållningssätt till oliktänkande Labourledaren nu ger uttryck för omöjliggör försök att ena landet och man efterfrågar en starkare ryggrad från ledande politiker.
Samtidigt har även det brittiska kungahuset dragits in i debatten. Prins Charles besökte nämligen nyligen även han Jesus House, bland annat för att tala om jämlikhet. Nu bör också prinsen be om ursäkt, anser hbtq-debattörer. Hittills är det dock tyst från hovet.