Nyheter

Kyrkligt vigselförslag: ”Tills livet skiljer oss åt”

Höga skilsmässotal bör göra att kyrkan ändrar sina formuleringar vid vigslar, anser vissa präster i Danmark.
Höga skilsmässotal bör göra att kyrkan ändrar sina formuleringar vid vigslar, anser vissa präster i Danmark.

I kyrkliga vigslar bör formuleringen om att hålla ihop tills döden skiljer makarna åt ersättas med ”tills livet skiljer oss åt”. Det förslaget diskuteras nu inom Danska kyrkan med anledning av de höga skilsmässotalen. Men idén får kritik för att gå emot biblisk äktenskapssyn.

Publicerad Uppdaterad

I Danmark kan formuleringen att döden ska skilja makarna åt komma att ändras, rapporterar Kyrkans Tidning. Där pågår en diskussion om att byta formuleringen så att den i stället lyder: ”tills livet skiljer oss åt”. 

– Vi lever i en tid där vart och vartannat par skiljer sig. Om man ska acceptera den realiteten, och samtidigt visa respekt för att kärleken är en gåva som skänks till oss, kan man argumentera för att man kan säga något annat än “tills döden skiljer er”, säger prästen Helene Reingaard Neumann till Kristeligt Dagblad.

I Danmark skiljer sig runt 40 procent av alla gifta par inom äktenskapets 50 första år, skriver Kyrkans tidning. Under 2022 skiljde sig 21 531 par i Sverige, enligt SCB, och skilsmässofrekvensen ligger på ungefär samma nivå som i Danmark.

Diskussionen blir då: Bör kyrkan i sina vigselformuleringar anpassa sig efter samhällstrenden, eller fortsätta proklamera det som uppfattas vara Bibelns budskap?

Kirstine Helboe Johansen, lektor i praktisk teologi, säger till Kristeligt Dagblad att det behövs ett samtal om hur vigslar möter befolkningens behov i vår tid.

– Det är ett försök att ta skilsmässostatistiken på allvar, säger hon och tycker att formuleringen också kan innefatta de par som förblir gifta.

– För dem är det på ett sätt också livet som skiljer dem åt.

I kommentarsfältet på Kyrkans Tidnings webbplats är flera dock kritiska till det danska förslaget.

Det är problematiskt när en kyrka tar det som sin uppgift att möta folks behov före det som står i Bibeln, skriver en person.

”Skilsmässostatistiken bör kyrkan se som ett stort problem, inte något att förhålla sig till.”

En annan person skriver: ”Är inte danska präster intresserade av vad Jesus hade att säga i frågan?”

Powered by Labrador CMS