Nyheter

Kyrka ställer ut Greta-ikon och Pride-Jesus

I Masthuggskyrkan i Göteborg visas nu prästen Mats Hermanssons konst i vilken Jesus framställs med regnbågsflagga och Greta Thunberg framställs som ett helgon. Foto: Wikimedia
I Masthuggskyrkan i Göteborg visas nu prästen Mats Hermanssons konst i vilken Jesus framställs med regnbågsflagga och Greta Thunberg framställs som ett helgon. Foto: Wikimedia
Mats Hermansson Foto: Tommy Söderlund/TT
Mats Hermansson Foto: Tommy Söderlund/TT
Masthuggskyrkan Foto: Wikipedia
Masthuggskyrkan Foto: Wikipedia

Just nu visas Mats Hermanssons ikonlika målningar i Masthuggskyrkan i Göteborg. Bland bilderna finns en ”Pride-Jesus” och Greta Thunberg som helgon.

Publicerad Uppdaterad

Prästen Mats Hermanssons bilder har ställts ut i många svenskkyrkliga kyrkorum de senaste åren, och visas i Masthuggskyrkan till och med den 27 maj.

Bland annat framställs Jesus som fånge med rakat huvud och en rosa triangel på fångdräkten, vilket var en symbol för homosexuella under Förintelsen. På en annan bild har Jesus en regnbågsflagga som symbol på sin tröja, och håller i en uppslagen bok med orden ”Jag säger dig var inte rädd”.

Den senare bilden kallar konstnären själv ”Pride-Jesus” i ett videoinslag på Göteborgs-Postens Facebooksida.

– Det är klart att några säkert blir provocerade av en Jesus som har en regnbåge på sig, en Pride-Jesus som jag kallar det för, säger Mats Hermansson i klippet.

– Och då tror jag att det är bra att de blir provocerade.

Masthuggskyrkan har hittills inte fått några negativa reaktioner på utställningen, säger församlingsherde Marika Palmdahl. I kyrkorummet finns sedan tidigare ett verk ur Elisabeth Ohlson Wallins fotoserie Ecce Homo, som föreställer Jesus i olika hbtq-miljöer.

Kan du förstå de männniskor som provoceras av att Jesus framställs som homosexuell?

– En del människor tänker att Jesus ju rent faktiskt troligen inte var en hbtq-person, även om vi inte vet något om hans sexualitet, säger Marika Palmdahl till Världen idag.

– Men jag tänker att det inte handlar om att göra Jesus till en sådan, utan det handlar om att visa hans kärlek till människan som hon är, vilket behöver förtydligas i vissa tider. Jesus umgicks ofta med utsatta personer som andra människor såg ner på.

Bland Mats Hermanssons verk finns även en målning av Greta Thunberg. Tanken med den var att ge klimataktivisten ”lite helgonstatus”, sade Mats Hermansson i ett inspelat samtal från Ljusets kyrka i Botkyrka församling i maj 2020.

– Jag ville lyfta fram vår klimathjälte, Greta. Och det är också ett sätt att på något sätt, som konstnär, teolog, präst, bidra till det offentliga samtalet, att göra Greta till ikon och på ett sätt ge henne lite helgonstatus, sade han.

Mats Hermansson hänvisade till den tidigare ärkebiskopen Nathan Söderbloms definition av ett helgon, som ”en människa som med sitt eget liv visar att Gud lever”.

– [Greta Thunberg] visar att skapelsen är viktig, att de värden som finns nedlagda i själva skapelsen måste värnas. Och det är att tala om att Gud lever, säger Mats Hermansson.

Greta Thunberg har kallats både profet, Jesu efterträdare och Jesu efterföljare av enskilda medarbetare i Svenska kyrkan. Ärkebiskop Antje Jackelén sade till Expressen hösten 2019 att hon uppfattar Greta Thunberg som ”profetisk på samma sätt som de gammaltestamentliga profeterna var ihärdiga med sitt budskap”.

Powered by Labrador CMS