USA

Kvinna dödförklarades av läkare – fick liv efter förböner

En intensivvårdssal.
Läkaren på ett sjukhus i USA blev förvånad när apparaterna som var kopplade till en kvinna, som bedömdes vara död, började pipa. (Genrebild.)

En kvinna som kom in till en intensivvårdsavdelning i USA under coronapandemin försökte räddas med hjärt- och lungräddning, men bedömdes av läkaren vara död. Efter att en pastor bett för henne ska hon dock ha ”kommit tillbaka” till livet. Läkaren ser det hela som ett mirakel. 

Publicerad

Det var under våren 2021, under pandemin, som den icke namngivna kvinnan togs in till Iva på Coffeyvilles regionsjukhus i Kansas, och där började behandlas med hjärt- och lungräddning. Behandlingen fortsatte under en hel timme efter att de kommit fram till sjukhuset, men trots det bedömde läkare att hon var död. 

Detta berättade läkaren själv, doktor Landon D Vinson, under en gudstjänst i en församling vid namn Assembly of God. 

– Vi kunde höra hur hennes hjärta började slå igen, men det berodde på de adrenalininjektioner hon fick i blodet, liksom andningshjälpen. Sett ur rent medicinskt perspektiv var hon död, det vi kallar ”hjärndöd”, säger han i gudstjänsten som finns att se på Youtube.  

För församlingen beskrev de Vinson de olika sätt på vilka läkare kan avgöra om någon har dött. I detta fall hittade de inga tecken på liv: Kvinnas ögon var fixerade och pupillerna utvidgade, hon hade inga kräkreflexer och benen hade fått fläckar. Allt tydde på att livet hade försvunnit.

Läkaren Vinson och maken beslutade därför att upphöra med den livsuppehållande hjälpen varpå maken bad pastorn Randy DePriest komma in för en avslutande bön.

Efter några minuter kom pastorn till sjukhuset. Ingen hade gett honom information om kvinnans tillstånd. Men han la sin hand på kvinnans skuldror och bad.

– Vi bad med sänkta huvuden. Plötsligt hördes ett alarm från en av apparaterna. Jag tänkte att vi skulle stänga av den för att inte bli distraherade men när jag såg upp igen så andades kvinnan spontant och rörde en hand, berättar läkaren. 

Medan pastorn bad för henne nämnde henne vid namn och sade: ”Jag är pastor Randy och jag är här för att be för dig. Kan du höra mig?” 

Hon nickade.

Pastorn fortsatte: ”Är Jesus Kristus din frälsare?”. Återigen nickade hon till svar. De fortsatte samtala och be för henne om ett totalt helande.

– Jag var helt förbluffad, för hon hade ju inte visat några livstecken trots mediciner och annan hjälp, men nu var blodtrycket perfekt. 

Läkaren berättar att sådana här händelser inte hör till vanligheterna. 

– Detta är det första riktiga mirakel jag har sett. Men jag har säkert missat mirakel för att jag inte har tittat, säger han.

Detta är det första riktiga mirakel jag sett.

Landon D Vinson, läkare

– Det var ett ögonblick som gjorde mig ödmjuk. Det var som om jag hörde Gud säga: ”Hon är mitt barn och jag bestämmer hur länge hon ska leva.” 

Powered by Labrador CMS