Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Kristna ställer krav på palestinska myndigheten

Två kyrkor i Judeen och Samarien attackerades under förra veckan. Kristna ledare har nu uppmanat den palestinska myndigheten (PA) att utreda händelserna, men vissa tycker inte att myndigheten gör tillräckligt. – Vi upplever att vi blir avsiktligt angripna på grund av att vi är kristna, säger en kvinna till Jerusalem Post.

Nyheter · Publicerad 18:00, 21 maj 2019

– När du ser två attacker på en kyrka och ett kloster under samma vecka, så får det dig att fundera över om det här är någon form av komplott mot kristna, säger kvinnan som bor i Aboud, en by väster om Ramallah i Samarien.

Den 16 maj utsattes byns kyrka, Church of God, för inbrott och stöld, enligt ett uttalande av organisationen Holy Land Church. Bilder från kyrkan visar förstörda möbler och krossade rutor.

”Vi ber i solidaritet med den här kyrkan och för förlåtelse av gärningsmännen. Vi uppmanar även de ansvariga myndigheterna att gripa förövarna och ställa dem inför rätta så snart som möjligt”, säger organisationen i uttalandet.

Pastor Abdallah Khoury har också varit i kontakt med PA.

– Attacken på kyrkan och stölden av inventarierna är mycket farliga. Den här saken behöver tas på allvar, menar han.

Den 14 maj inträffade en liknande händelse i Betlehem, vid klostret S:t Charbel som är anslutet till den libanesiska Maroniterorden. Holy Land Council of Bishops uppger att gärningsmännen skar upp stängslet som omgärdar klostret och stal dyrbar utrustning, bland annat övervakningskameror.

Biskoparna fördömer det de kallar för ”plundringen” av klostret. De uppmanar PA att ställa tjuvarna inför rätta och vidta åtgärder för att skydda klostret mot liknande attacker i framtiden.

Det var sjätte gången på fem år som klostret utsattes för sabotage och stöld. 2015 utbröt en brand som orsakade omfattande skador. PA sade då att branden berodde på ett elektriskt fel, men flera kristna menade att det handlade om ett brandattentat av radikala muslimer.

En palestinsk säkerhetstjänsteman uppger att man tillsatt en utredning av händelserna i Aboud och Betlehem, men att man hittills inte har kunnat se något samband mellan de två fallen.

Ett argument emot en palestinsk stat

Israelkommentar Analys. Ett av de stora beslut som nästa israeliska regering står inför är hur man ska förhålla sig till president Trumps förslag till fred i regionen; en... onsdag 23/10 00:00

Judiska extremister angrep soldater

Brott. I söndags vaknade israelerna till upprörande bilder på nyheterna. I reportaget såg man unga män med maskerade ansikten som kastade stenar mot... onsdag 23/10 06:00

Vi har fått en ny sorts åsiktsinkvisition

Ledare Efter den nästan två år långa krisen är Svenska Akademien tillbaka, åtminstone i så motto att man delar ut Nobels litteraturpris, dessutom för två år... onsdag 23/10 00:00