Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristna ställer krav på palestinska myndigheten

Två kyrkor i Judeen och Samarien attackerades under förra veckan. Kristna ledare har nu uppmanat den palestinska myndigheten (PA) att utreda händelserna, men vissa tycker inte att myndigheten gör tillräckligt. – Vi upplever att vi blir avsiktligt angripna på grund av att vi är kristna, säger en kvinna till Jerusalem Post.

Nyheter · Publicerad 18:00, 21 maj 2019

– När du ser två attacker på en kyrka och ett kloster under samma vecka, så får det dig att fundera över om det här är någon form av komplott mot kristna, säger kvinnan som bor i Aboud, en by väster om Ramallah i Samarien.

Den 16 maj utsattes byns kyrka, Church of God, för inbrott och stöld, enligt ett uttalande av organisationen Holy Land Church. Bilder från kyrkan visar förstörda möbler och krossade rutor.

”Vi ber i solidaritet med den här kyrkan och för förlåtelse av gärningsmännen. Vi uppmanar även de ansvariga myndigheterna att gripa förövarna och ställa dem inför rätta så snart som möjligt”, säger organisationen i uttalandet.

Pastor Abdallah Khoury har också varit i kontakt med PA.

– Attacken på kyrkan och stölden av inventarierna är mycket farliga. Den här saken behöver tas på allvar, menar han.

Den 14 maj inträffade en liknande händelse i Betlehem, vid klostret S:t Charbel som är anslutet till den libanesiska Maroniterorden. Holy Land Council of Bishops uppger att gärningsmännen skar upp stängslet som omgärdar klostret och stal dyrbar utrustning, bland annat övervakningskameror.

Biskoparna fördömer det de kallar för ”plundringen” av klostret. De uppmanar PA att ställa tjuvarna inför rätta och vidta åtgärder för att skydda klostret mot liknande attacker i framtiden.

Det var sjätte gången på fem år som klostret utsattes för sabotage och stöld. 2015 utbröt en brand som orsakade omfattande skador. PA sade då att branden berodde på ett elektriskt fel, men flera kristna menade att det handlade om ett brandattentat av radikala muslimer.

En palestinsk säkerhetstjänsteman uppger att man tillsatt en utredning av händelserna i Aboud och Betlehem, men att man hittills inte har kunnat se något samband mellan de två fallen.

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...