Nyheter

Kristna i östra Ukraina tror Gud om hjälp ur krisen

Just när krisen i östra Ukraina blossade upp igen och vapenvilan bröts, samlades i veckan kristna från flera håll i den av ryska separatister ockuperade Donetskregionen till konferens inte långt från oroshärden. Uppsalapastorn Rune Borgsø besökte konferensen och beskriver i ett reportage hur de kristna regionen är svårt utsatta av rebellerna men också hur de har sitt hopp hos Gud.

Deltagarna i konferensen kom från olika städer i Donetsk­regio­nen, många från områden som är ockuperade av separatisterna. En stor del av dem var pastorer. Jag har suttit i många samtal med dem och lyssnat på deras dramatiska historier om hur Gud räddat dem och deras för­sam­lingsmedlemmar under kriget. En var från Sloviansk, där kriget slog till tidigt.
– Vi visste inte vad vi skulle göra, vi var inte förberedda, berättade han.
Han och hans medlemmar gömde sig i en källare medan en intensiv krigföring pågick. De hade inte mat eller kontakt med omvärlden, men så kom ukrainska soldater och befriade dem.
Pastorn berättade också om församlingsmedlemmar som på ett övernaturligt sätt blivit räddade från granatnedslag när de var ute och gick. Den helige Ande ledde deras steg i andra riktningar. En annan pastor berättade om bönemötet samtidigt som bomber slog ned utanför kyrkan. Han bad sina medlemmar att skynda sig i väg i säkerhet, men de sa nej – de ville hellre stanna i den härliga atmosfären i kyrkan.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS