Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Kristna armenier i nöd får hjälp från Småland

Så mycket som 75 000 människor uppskattas ha flytt till Armenien under hösten på grund av det sex veckor långa Nagorno-Karabach-kriget. Nu får flyktingarna hjälp från Sverige, genom pingstförsamlingen i Jönköping.

Nyheter · Publicerad 16:00, 26 nov 2020

Ett par veckor har nu gått sedan Armenien och Azerbajdzjan, med Ryssland som medlare, skrev under det avtal som blev slutet på det sex veckor långa kriget om utbrytarregionen Nagorno-Karabach, eller Artsakh som den självutropade republiken kallas på armeniska.

Enligt Deutsche Welle flydde ungefär hälften, eller 75 000, av de huvudsakligen armeniska invånarna i regionen från striderna, vilket har blivit en stor utmaning för det mottagande Armenien, som självt bara har 3 miljoner invånare. 

Pingstförsamlingen i Jönköping har huvudsakligen kontakt med två församlingar i Armenien: en i huvudstaden Jerevan och en i den nordligare staden Vanadzor. Per-Ola Engberg, som sitter i församlingens missionsråd och har besökt Armenien flera gånger, berättar att de stöttade de armeniska församlingarna redan tidigare i år med anledning av pandemin. 

– Det är ett väldigt fattigt land redan från början med hög arbetslöshet. Corona har drabbat dem hårt, så redan före kriget var det illa däran för dem ekonomiskt, förklarar han. 

När så flyktingvågen kom över Armenien uppstod ytterligare behov som de småländska pingstvännerna gärna ville hjälpa till med att fylla. Engberg beskriver hur huvudstaden Jerevan blev alldeles översvämmad av flyktingar, hur en del fick flytta vidare till andra städer och hur många nu bor i kyrkor och skolor och är beroende av nödhjälp i form av grundläggande förnödenheter. 

– Många flydde ju hals över huvud. Det var ett särskilt upprop för blöjor nu och sedan går det åt mycket mat, konstaterar han. 

Enligt Artsakh-regionens ledare Arayik Harutyunyan har 25 000, eller en tredjedel, av dem som flydde nu kunnat återvända, rapporterar Deutsche Welle. Samtidigt kommer dock en stor del av det område som de rådde över före kriget nu att tillfalla Azerbadzjan och dessutom är den materiella förödelsen stor. 

– Mångas hus har blivit sönderbombade, så då är det inget att återvända till. De flesta vill ändå tillbaka, men det kommer att ta sin tid, förutspår Engberg. 

Med vintern i antågande, och då Armeniens vintertemperaturer kan jämföras med svenska Norrlands samtidigt som husen är jämförelsevis dåligt isolerade, finns det också ett stort behov av varma kläder bland flyktingarna. Utöver ekonomiskt bistånd har pingstvännerna i Jönköping därför skickat ner en del vinterkläder till Armenien. 

– Men detta är dyrt och tidskrävande att skicka, så framför allt handlar det om ekonomiskt stöd. Nu har vi också gått ut i sociala medier och sagt att man kan swisha och vi har också skrivit till en del andra församlingar i pingströrelsen, berättar Engberg. 

Pingstförsamlingen i Jönköping kommer att fortsätta att förmedla ekonomiskt stöd till flyktingarna via sina armeniska vänförsamlingar och ser gärna att fler av Sveriges kristna skickar gåvor. För mer information hänvisar de till sin webbsida och undersidan om internationellt arbete. 

– Armenierna själva har nästan tömt sina egna garderober och bankkonton för att hjälpa flyktingarna. Behovet är oändligt just nu, säger Per-Ola Engberg. 

Armenierna själva har nästan tömt sina egna garderober och bankkonton för att hjälpa flyktingarna. Behovet är oändligt just nu.

Ekumenisk bönevecka för kristen enhet

Bön. Den årliga böneveckan för kristen enhet genomförs den 18-25 januari i mer än 120 länder. Även om vi... fredag 15/1 20:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00