Nyheter

Kristersson vill se åtgärder mot koranbränningar – sågas

Ulf Kristersson kritiseras för sitt tal om att använda ordningslagen i syfte att stoppa koranbränningar. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ulf Kristersson kritiseras för sitt tal om att använda ordningslagen i syfte att stoppa koranbränningar. Foto: Henrik Montgomery/TT
Alice Teodorescu Foto: Henrik Montgomery/TT
Alice Teodorescu Foto: Henrik Montgomery/TT
Susanna Birgersson Foto: Pressbild
Susanna Birgersson Foto: Pressbild
Sofie Löwenmark Foto: Arkiv
Sofie Löwenmark Foto: Arkiv
Ivar Arpi Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Ivar Arpi Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) antyder att ordningslagen kan komma att användas för att stoppa koranbränningar. Kritiker påpekar att muslimska företrädare i Sverige vill se stora inskränkningar i rätten att kritisera islam och varnar regeringen för att börja peta i den grundlagsskyddade svenska yttrandefriheten i syfte att kyla ner islamistiska aggressioner.

Publicerad Uppdaterad

Det är viktigt att belysa att moskéerna inte endast vill se förbud mot koranbränningarna.

Sofie Löwenmark, journalist

I ett inlägg på Instagram beskriver Ulf Kristersson det säkerhetspolitiska läget som det allvarligaste sedan andra världskriget och skriver att ”åtgärder behövs för att stärka vår motståndskraft”.

”I Sverige har vi också redan påbörjat ett arbete med att analysera rättsläget – däribland ordningslagen – i syfte att överväga åtgärder för att stärka vår nationella säkerhet och säkerheten för svenskar i Sverige och i världen”, skriver Kristersson.

Statsministern hävdar att detta ytterst handlar om att försvara fria och öppna samhällen, demokrati och medborgarnas rätt till frihet och säkerhet.

På Ulf Kristerssons Instagramsida är det många som försvarar hans utspel.

”Vad går först? Sveriges befolknings säkerhet eller att få kränka människors religösa skrifter i åsiktsfrihetens namn?” skriver en person.

”Hitta ett sätt att på laglig väg få stopp på koranbränningarna ... För muslimernas skull och för Sveriges skull”, skriver en annan.

Flera debattörer är dock kritiska till Ulf Kristerssons utspel om ordningslagen, som tidigare använts bland annat för att begränsa allmänna sammankomster under pandemin.

”Ytterst handlar detta om att ni inte riiiktigt orkar försvara våra fria och öppna samhällen”, skriver skribenten Susanna Birgersson på Twitter angående att Kristersson och Danmarks statsminister Mette Frederiksen samtalar om möjligheter att förbjuda koranbränningar.

Andra påpekar att det finns en risk att det inte stannar vid förbud mot koranbränningar om vi börjar gå de högjudda islamisterna till mötes.

”Om vi bara tagit pennorna och penslarna från Vilks. Om vi bara förbjuder Paludan. Om vi bara hänger ner 1 foto av Elisabeth Wallin. Om bara Paty inte visat karikatyren och om bara Theo van Gogh inte gjort filmen. Om Charlie Hebdo inte. Om Rushdie inte bara. Om bara ingen. Aldrig”, skrev journalisten Sofie Löwenmark 2022 i en tweet som hon nu lyfter fram på nytt.

Löwenmark publicerade på den granskande sajten Doku nyligen en undersökning som visar att muslimska moskéer i Sverige vill se betydande inskränkningar av rätten att kritisera islam.

”30 av 31 moskéer tycker ... att Sverige ska förbjuda handlingar som skändar, provocerar och förolämpar islams och muslimers symboler och heliga värderingar”, skriver Doku.

”Samtliga 30 moskéer tycker att det är självklart att ett förbud ska gälla alla former av kränkning och ett stort antal av dem exemplifierar det med karikatyrer och andra upplevda provokationer”, fortsätter artikeln.

Granskningen kommenteras av journalisten Alice Teodorescu.

”Samtidigt som regeringen, mest sannolikt, förbereder någon slags förändring av ordningslagen svarar 30 svenska moskéer att de vill ha ett totalt kränkningsförbud. Regeringen bör genast backa”, skriver Thon på sin hemsida.

Debattören Ivar Arpi menar att stora värden står på spel.

”De som är villiga att ge upp sin frihet för att få lite tillfällig säkerhet, förtjänar varken frihet eller säkerhet. Lika sant i dagens Sverige som 1775 när Benjamin Franklin sade det”, skriver han i en tweet.

Powered by Labrador CMS