Samhälle

Kristersson fördömde Hamas i Göteborgstal – blev utbuad 

Statsminister Ulf Kristersson (M) blev utbuad på grund av att han fördömde terroristorganisationen Hamas vid ett framträdande i Göteborg. Bilden till vänster är från en propalestinsk demonstration.
Statsminister Ulf Kristersson (M) blev utbuad på grund av att han fördömde terroristorganisationen Hamas vid ett framträdande i Göteborg. Bilden till vänster är från en propalestinsk demonstration.

När statsminister Ulf Kristersson (M) fördömde Hamas i ett tal i Göteborg buades han ut. 

”Fullständigt oacceptabelt”, skriver statsministern efteråt.

Det tidigare statsrådet Annika Strandhäll (S) hyllar samtidigt aktivisterna.

Publicerad Uppdaterad

Under tisdagskvällen deltog Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en öppen frågestund i Göteborg. När statsministern betonade att Sverige och EU fördömer Hamas och anser att Israel har rätt till försvar urartade tillställningen. Ett antal närvarande Palestinaaktivister buade nämligen högljutt och anklagade statsministern för att stödja folkmord och ha blod på sina händer.

Senare under kvällen kommenterade Kristersson det inträffade i ett inlägg på Facebook.

”Det är fullständigt oacceptabelt att människor tar sig in på demokratiska politiska möten för att förstöra varje möjlighet att föra ett seriöst politiskt samtal. Vår demokratiska kultur är viktig för oss och vi kommer aldrig acceptera att gatans parlament tar över. Vi böjer oss inte för aggressiva gaphalsar”, skriver han bland annat.

Många uttrycker förfäran över det inträffade.

”Ett klipp delas just nu där statsministern blir utbuad när han fördömer Hamas. Människor buar alltså när en terrororganisation fördöms! Finns inga ord för förfallet vi ser framför oss. Inte konstigt att så många judar funderar på att lämna Sverige”, skriver Judiska ungdomsförbundet i Sverige i ett inlägg på X tillsammans med en bild på ett brustet hjärta.

En som däremot inte uttrycker någon förfäran är Annika Strandhäll (S). I stället har det tidigare statsrådet, på X, kommenterat buandet med orden ”skönt att folk höjer sin röst”.

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll.

Många debattörer rasar och undrar hur S ställer sig till Strandhälls utspel.

”Omdömeslöst av Annika Strandhäll. Partisekreterare Tobias Baudin måste nu bryta tystnaden om Strandhälls uttalanden inte ska uppfattas som S officiella linje”, skriver L:s partisekreterare Gulan Avci på X.

Gulan Avci.
Gulan Avci.

”Annika Strandhäll, tidigare statsråd, försvarar nu de personer som idag besvarade statsministerns fördömande av Hamas med burop. Det är inte lite anmärkningsvärt”, skriver debattören Susanna Silfverskiöld på samma plattform.

Debattören Ivar Arpi hävdar att Strandhälls agerande visar att ”rötan i S når ända upp till toppen”.

Ivar Arpi.
Ivar Arpi.

”Det är inte bara Jamal El-Haj det rör sig om. Annika Strandhäll hyllar dem som här buar åt att Sverige och EU fördömer Hamas”, skriver han på X.

Riksdagsledamoten Oliver Rosengren (M) frågar Strandhäll om hon verkligen tycker det är skönt att en folkskara buar när statsministern fördömer en terroristorganisation.

”Vet du vad Oliver, alla människor älskar inte Timbro (liberal tankesmedja)”, svarar Strandhäll och antyder att de närvarande på mötet som visade sympati med Hamas i själva verket uttryckte missnöje över regeringens politik.

SVT Väst uppger att polisen avlägsnade åtta personer för ordningsstörning, men att ingen av dem är misstänkt för brott. Ulf Kristersson försäkrar att kampen mot antisemitism och terrorism fortsätter.

”Jag kommer aldrig acceptera att kriget där [i Israel] leder till terrorromantik och antisemitism här. De som inte kan eller vill skilja mellan konflikter i Mellanöstern och hur vi löser politisk oenighet i Sverige, ska inte tillåtas förgifta vårt samtalsklimat”, skriver han på Facebook.

Powered by Labrador CMS