Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Trumps evangelikala rådgivare Mike Evans närvarade när fredsplanen presenterades i Vita huset. Foto: Steve Helber/AP/TT

Kristen rådgivare åt Trump hyllar fredsplanen

Mike Evans, en av Trumps evangelikala rådgivare, närvarade vid presentationen av fredsplanen och hyllar den efteråt. – Absolut historiskt! USA:s president lade just en konkret grund av moralisk klarsyn för staten Israel, säger Evans till israeliska Kanal 7.

Nyheter · Publicerad 15:28, 29 jan 2020

I nyhetsklippet syns den kristne författaren, journalisten och organisationsledaren Mike Evans stå i det rum där president Trump tidigare hade presenterat fredsplanen. Evans beskriver sig som en av 25 evangelikaler som ger råd till presidenten och menar att det bland dessa finns en samsyn med Trump i Israelfrågan. 

– Vi tror att det är bibelland och vi har en president som känner likadant, säger Evans. 

I en skriftlig kommentar på Kanal 7:s sajt konstaterar Evans att fredsplanen skulle innebära att Israel får kontroll över nyckelområden i Judéen och Samarien, inklusive alla israeliska städer och Jordandalen. Han säger sig också vara nöjd med att den inte tar bort de stora bibliska platserna från Israel, och nämner israelernas tillgång till patriarkernas grav i Hebron och Rakels grav i Betlehem.

”Jag tror att evangelikala kristna kommer att se planen som allt vi hoppades på”, skriver Evans. 

Han vidhåller att det finns en viktigt skillnad mellan den nya fredsplanen och tidigare försök att bringa stabilitet mellan parterna.

”Den här nyintroducerade planen inkluderar ett krav på att palestinska ledare tar ett stort steg mot att visa icke-vålds-intentioner innan några privilegier ges – en ny och fundamental förändring i processen”, skriver Evans. 

I videointervjun avslöjar Evans också att han har träffat och pratat med flera arabiska ledare och att han tror att de är positiva till den nya fredsplanen.

– Jag har pratat med flera kronprinsar och presidenter, och jag kan säga att de kommer att stödja detta, inte officiellt, men i det tysta, säger Evans. 

På nästa sida kan du läsa Förenade Israelinsamlingens generalsekreterare Ulf Cahns analys av fredsplanen.

Vi tror att det [Israel] är bibelland och vi har en president som känner likadant.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10