Nyheter

Kristen ledare i Nigeria halshöggs av islamister

Det var i Michikaområdet i nordöstra Nigeria som en niobarnspappa kidnappades av Boko Haram. På bilden ses ett annat område i nordöstra Nigeria där kidnappningar ägt rum.
Det var i Michikaområdet i nordöstra Nigeria som en niobarnspappa kidnappades av Boko Haram. På bilden ses ett annat område i nordöstra Nigeria där kidnappningar ägt rum.

En ekumenisk kristen ledare i nordöstra Nigeria avrättades av Boko Haram i måndags, rapporterar flera nyhetsmedier och den kristna organisationen Open Doors. Pastorn Lawan Andimi hade kidnappats i början av januari och ska nu ha blivit halshuggen.

Publicerad Uppdaterad

Niobarnspappan Lawan Andimi var regional ordförande inom Nigerias kristna råd (CAN), för Michikaområdet i nordöstra delen av landet, nära gränsen till Kamerun. Dessutom var han distriktssekreterare inom samfundet Church of the Brethren, för samma område. 

Enligt detta samfund rapporterades Andimi saknad den 3 januari, dagen efter att Boko Haram attackerat Michika. Den femte januari släppte kidnapparna en video där pastorn sade att han hade behandlats väl och uppmanade andra att inte oroa sig utan att tacka Gud för allt. 

”Genom Guds nåd kommer jag att få vara tillsammans med min fru, mina barn och alla mina kollegor. Om den möjligheten inte har getts [i slutänden], så kanske det är Guds vilja”, hörs Andimi säga i ett klipp som publicerats av Open Doors USA. 

Open Doors Sverige berättar på sin sajt att förhandlingar för att få pastorn frigiven ägde rum, men avbröts. Boko Haram ska ha erbjudits motsvarande över en miljon kronor i lösensumma, men kidnapparna ska ha avvisat detta och i stället ha krävt ett mångdubbelt belopp. 

– De ringde upp hans fru förra veckan och berättade att de skulle halshugga honom på lördagen. Av någon anledning väntade de sedan till måndagen, berättar en biskop inom Nigerias kristna råd, CAN. 

Den nigerianske journalisten Ahmed Salkida meddelade på Twitter att han hade tagit emot en video som visade avrättningen av Lawan Andimi och att han sedan informerat myndigheterna. 

Enligt Open Doors World Watch List 2020, som nyligen publicerades, så dödades 1 350 nigerianska kristna för sin tro under den senaste mätperioden på ett år.

Powered by Labrador CMS