Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Kristen infektionsläkare: Hög tid att fimpa för gott

Nuvarande och tidigare rökare tycks ha en kraftigt förhöjd risk att försämras eller dö om de blir sjuka av coronaviruset. Läkaren och resepredikanten Per-Erik Åbom är en av flera experter som nu uppmuntrar rökare att fimpa för gott.

Nyheter · Publicerad 06:00, 1 apr 2020

Det är i en kinesisk studie, publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Chinese Medical Journal, som rökning statistiskt visar sig vara en mycket stark riskfaktor bland de cirka 80 covid-19-patienterna. 

– De som var rökare eller före detta rökare, den gruppen hade 14 gånger större sannolikhet att försämras alternativt dö, kommenterar överläkaren och lungspecialisten Matz Larsson, vid Örebro universitetssjukhus, i ett inslag i TV4 Nyheterna. 

Matz Larsson menar att coronapandemin kan vara ett lysande tillfälle för människor att sluta röka. Han påpekar också att det snabbt ger hälsofördelar att sluta. 

– Vad gäller risken för hjärt- och kärlsjukdom sker det positiva saker redan efter några dagar, säger han. 

Per-Erik Åbom jobbade i flera år som smittskyddsläkare i Jönköping och utbildade sig samtidigt till präst. Numera är 75-åringen aktiv som resepredikant, men har också skrivit en bok om just epidemier och pandemier.

Att rökare tycks drabbas värre än andra av det nya coronaviruset ser Åbom inte som någon överraskning. 

– Är man rökare så löper man rent allmänt en större risk för infektioner eftersom rökningen förstör en del av kroppens immunförsvar. Både risken för att bli smittad, svårt sjuk och dö måste vara större för rökare, det verkar logiskt, säger han. 

Han påpekar också att rökningen är något som individen kan påverka, och även om det kan ta veckor eller månader för slemhinnorna i luftrören att återställas, ser han det ändå som ett bra tillfälle att sluta röka just nu. 

– Man ska inte betrakta det som kört. Det känns som ett gott råd att sluta röka nu och så kanske man har nytta av det om smittan återkommer i höst, säger Åbom. 

Är man rökare så löper man rent allmänt en större risk för infektioner eftersom rökningen förstör en del av kroppens immunförsvar.

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50

Samtal om Gud under en Uber-färd

Missionsglimten Jordanien Det är en Uber. Alltså inte en vanlig gul taxi. Gul taxi innebär bönematta fastkilad i bildörrens... torsdag 4/6 00:00

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Utbildning. Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna... torsdag 4/6 14:48