Nyheter

Körmusikprofilen Kjell Lönnå har gått ur tiden

Sångprofilen från Sundsvall Kjell Lönnå har insomnat. Foto: Mats Andersson/TT
Sångprofilen från Sundsvall Kjell Lönnå har insomnat. Foto: Mats Andersson/TT
Sommaren 2015 medverkade Kjell Lönnå med Sundsvalls kammarkör i SVT:s Allsång på Skansen. Foto: Maja Suslin/TT
Sommaren 2015 medverkade Kjell Lönnå med Sundsvalls kammarkör i SVT:s Allsång på Skansen. Foto: Maja Suslin/TT

Den folkkäre Kjell Lönnå har avlidit i en ålder av 85 år. Ledaren för Sundsvalls kammarkör växte upp i ett kristet hem och framförde gärna andlig musik.”I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Nu finns han inte längre ibland oss”, skriver familjen.

Publicerad Uppdaterad

Han kom ju från ett entusiastiskt körliv sedan barnsben via kyrkan ...

Helen Sjöholm, sångerska

Så sent som i lördags medverkade Kjell Lönnå tillsammans med bland andra Tommy Körberg i en konsert i Sundsvall. Under tisdagskvällen avled den nationellt kände profilen.

”I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Nu finns han inte längre ibland oss. Slutet kom plötsligt. Sorgen är obeskrivlig. Vi älskade honom så. Vi ber om att få sörja honom i fred”, skriver Lönnås familj till Sundsvalls Tidning.

Kjell Lönnå växte upp i en baptistfamilj med en pappa som var pastor och en mamma som arbetade som kantor.

Den välkända sångerskan Helen Sjöholm, som även hon växt upp i Sundsvall, är en av dem som arbetat tillsammans med Lönnå.

– Han kom ju från ett entusia­stiskt körliv sedan barnsben via kyrkan, och sedan lyckades han föra fram körsångens glädje, men han lyfte också hur bred körsången kan vara. Det kunde vara gamla andliga sånger blandat med ganska ekvilibristiska sånger, det blev en bredd och det tyckte folk om, säger hon.

Kjell Lönnå har varit programledare i flera radio- och tv-program, ofta med körsång i fokus. Han har lett Sundsvalls kammarkör, KFUM-kören och Confetti. Utöver Helen Sjöholm har även artister som Carola Häggkvist och Andreas Lundstedt medverkat i Lönnås program.

Under 1980-talet ledde Kjell Lönnå SVT-programmet ”Sången är din” från Cirkus i Stockholm, med Sundsvalls kammarkör och KFUM-kören i Sundsvall som huskörer. Lönnå har även, tillsammans med olika körer, gjort inspelningar av klassiska kristna psalmer.

Inom SVT sörjer man den tidigare programledaren.

”Han lyfte in körsången i allas vardagsrum. Som kompositör och programledare vigde han sitt liv till att sprida musik – tv-publiken mötte honom i program som ’Sången är din’, ’Lekande lätt’ och ’Lönnå med gäster’. Han gjorde det lätt och roligt att sjunga med”, skriver SVT:s vd Hanna Stjärne i en kommentar till TT.

Powered by Labrador CMS