Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Konferens och gudstjänster ställs in på grund av corona

New Wines ledarkonferens, som skulle äga rum i helgen, ställs in på grund av coronasmittan. Den nordiska bönekonferensen i Solna i helgen planeras däremot att gå av stapeln. – Nu är det hög tid att be, säger böneledaren Lars Enarson och vidhåller att smittspridningen är ett tecken på att på att vi lever i den sista tiden.

Nyheter · Publicerad 14:46, 11 mar 2020

På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att risken för coronasmittspridning i Sverige är ”mycket hög” och att man vill begränsa folksamlingar till 500 personer. Nu har regeringen valt att fatta beslut i enlighet med myndighetens begäran, uppger TT.

Redan innan beskedet kom meddelade New Wines att man ställer in sin nationella ledarkonferens som skulle äga rum i Citykyrkan i helgen.

”Efter att noga ha följt utvecklingen när det gäller coronasmittan ser vi ingen möjlighet att genomföra konferensen på ett tryggt sätt. Vi i New Wine vill ta vårt samhällsansvar och efter rekommendationer från initierade personer har vi varit tvungna att fatta detta beslut”, skriver Hans Wolfbrandt, nationell ledare för New Wine Sverige, i ett pressmeddelande.

Wolfbrandt beklagar beskedet och skriver att det som är viktigt nu är att omsluta alla som arbetar med smittskydd, kartläggning och behandling – samt alla drabbade – med förböner.

Inom pingströrelsen sade man tidigare under dagen att man följer utvecklingen och är redo att följa direktiv från Folkhälsomyndigheten och regeringen. Det fanns då inte några planer på att ställa in några möten.

– Det är upp till varje församling, sade Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, till Världen idag.

När beskedet om restriktioner nu kommit säger han att riktlinjer till församlingar är under utformning och väntas vara klara i kväll. Enligt Daniel Alm kommer det även snart komma besked om event som tvingas ställas in.

Generellt gäller det att vara aktsam, menar pingstledaren. Han påpekar att vissa församlingar redan valt att utforma nattvardsfirandet på ett sätt som minskar risken för smittspridning och låter mötesvärdarna avstå från att ta i hand.

Vågar man gå på gudstjänst i dessa tider?

– Ja, om man är frisk och följer Folkhälsomyndighetens restriktioner.

När det gäller personer i så kallade riskgrupper tycker Daniel Alm att det är upp till var och en att besluta om man ska gå på gudstjänst.

Även församlingen Livets ord uppmanar sina besökare att följa Folkhälsomyndighetens råd.

”Tvätta dina händer ordentligt, stanna hemma om du är sjuk och följ myndigheternas instruktioner”, skriver församlingen i ett pressmeddelande.

Församlingen manar till lugn, men betonar samtidigt vikten av vishet.  

”Vi vill inte gripas av fruktan, men vi vill inte heller riskera liv och hälsa på grund av oaktsamhet. Den kristna tron lär oss att allt vi gör skall ske utifrån kärlek”, skriver man.

På onsdagseftermiddagen kom det besked om att församlingen ställer in söndagens gudstjänster tills vidare och i stället sänder via webb.

I helgen hålls den nordiska bönekonferensen i Solnahallen, med bland annat Lars Enarson och Claes-Göran Bergstrand. Några planer på att ställa in konferensen finns inte, men konferensledningen följer myndigheternas direktiv och är i dialog med Solnahallen.

Hur många som planerat att komma på konferensen är oklart, men lokalen rymmer 2 300 personer. När det nu införs begränsning till max 500 personer vid folksamlingar blir det främst de långväga gästerna som bokat hotell och resa som prioriteras, medan övriga deltagare hänvisas till webbsändningen. Konferensledningen jobbar även på att ordna extra lokaler där man kan ha direktsändning via skärm, berättar Lars Enarson.

Under konferensen kommer det vara bön för bland annat coronakrisen.

– Nu är det hög tid att be. Bönekonferensen är mycket angelägen just nu, säger Enarson.

Han tror att virusutbrottet är en början på ”födslovåndorna” som beskrivs i Matteus 24.

– Tittar man i reformationsbibeln eller King James översättning så ser man att Jesus varnar för ”farsot” eller ”pest”, säger Enarson.

– Vi lever i väldigt allvarliga tider.

Lars Enarson hoppas att det som sker leder till att människor vänder sig till Gud.

– Vi ser det här som en väckarklocka. Det är viktigt att vi håller oss nära Gud nu, säger han.

Böneledaren uppmanar samtidigt till lugn, och inte oro. Han hänvisar till psalm 91 i Bibeln. Där står det bland annat:

”Den som sitter under den Högstes beskydd och vilar under den Allsmäktiges skugga, han säger: ’I Herren har jag min tillflykt och min borg, min Gud som jag förtröstar på.’ Han skall rädda dig från fågelfängarens snara och från den förödande pesten.”

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00