Nyheter

Kommer några muslimer rösta på KD efter SR:s tabbe?

– Har man en gång kastat in jästen så är det svårt att bli av med den ur degen.Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter apropå Sveriges Radios felcitering av Ebba Busch och huruvida den kommer påverka muslimska väljare inför valet.I programmet diskuteras även Vänsterns demonstration med kommunister, ifall stora syskonskaror kan bidra till kriminalitet och om Bibeln kan förutsäga framtiden.

Publicerad Uppdaterad

Att Sveriges Radio i sina arabiska, kurdiska och somaliska kanaler felöversatte KD-ledaren Ebba Busch uttalanden om upploppen har väckt starka reaktioner. Det hela handlar om att ordet ”islamister” byttes ut mot ”muslimer”, vilket gjorde att det lät som om Ebba Busch frågade sig varför vi inte hade fler skadade muslimer efter upploppen.

Den somaliska redaktionen hade dessutom i en bildtext skrivit att Ebba Busch anklagar polisen för att de inte dödat många muslimer.

I det senaste avsnittet kommenterar Sven Almkvist uppgifterna.

– Det är en skandal, säger han.

– Det är ju inte bra för KD, kan man säga, fortsätter han.

Frågan som diskuteras sedan är huruvida felciteringen kan påverka valresultatet i höst. Sven Almkvist tror att det blir svårt att få bort den felaktiga bilden som getts av Ebba Busch i vissa väljargrupper.

– Har man en gång kastat in jästen så är det svårt att bli av med den ur degen, säger han.

Det andra ämnet som diskuteras i programmet är varför Vänsterns demonstration med kommunistiska grupper knappt får någon medieuppmärksamhet.

– Tänk dig om Moderaterna skulle vara ute och demonstrera med Sverigepartiet eller Svenskarnas parti. Det skulle vara krigsrubriker – med rätta, säger Sven Almkvist.

Han menar att man måste ha tydliga rågångar både åt vänster och höger.

Det tredje ämnet som diskuteras är huruvida många syskon bidrar till kriminalitet. Bakgrunden till diskussionen är att Socialdemokraterna i Göteborg vill se satsning på ”familjeplanering” i utsatta områden eftersom de tror att trångboddhet och stora syskonskaror kan bidra till otrygghet och socialt utanförskap.

Det sista ämnet i programmet är som vanligt en teologisk fråga och handlar denna gång om ifall Bibeln kan förutsäga saker som ska ske i framtiden.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS