Nyheter

Kina hotar att straffa Israel – arga på artikel i Jerusalem Post

I artikeln beskriver Taiwans utrikesminister Joseph Wu Kina som ett auktoritärt land som ”sköter sina affärer enligt en mycket annorlunda filosofi” – en intervju som nu riskerar förvärra relationerna mellan Kina och Israel.
I artikeln beskriver Taiwans utrikesminister Joseph Wu Kina som ett auktoritärt land som ”sköter sina affärer enligt en mycket annorlunda filosofi” – en intervju som nu riskerar förvärra relationerna mellan Kina och Israel.

En kinesisk toppdiplomat har hotat med att nedgradera landets förbindelser med Israel, om inte Jerusalem Post avpublicerar en intervju med utrikesministern i Taiwan.”Artikeln stannar där den är”, svarar tidningens chefredaktör.

Publicerad Uppdaterad

Det var i måndags som Jerusalem Post publicerade en intervju med Taiwans utrikesminister Joseph Wu. Där varnade han Israel för att förlita sig alltför mycket på Kina, och hävdade att Peking gradvis ökar sin beredskap att invadera ön.

”Vi fick ett samtal från den kinesiska ambassaden”, skrev Jerusalem Posts chefredaktör Yaakov Katz på Twitter i måndags.

”Tydligen måste jag avpublicera artikeln, eller så kapar de banden till Jerusalem Post och nedgraderar relationen med staten Israel. Behöver inte sägas att artikeln stannar där den är.”

I intervjun beskriver Joseph Wu Kina som ett auktoritärt land som ”sköter sina affärer enligt en mycket annorlunda filosofi”.

”Ibland använder de handel som ett vapen, vilket vi sett göras i relation till många andra länder”, säger han, och hänvisar till Kinas agerande gentemot tre länder som på senare tid skärpt tonen mot Peking eller fördjupat sin relation till Taiwan: Litauen, Tjeckien och Australien.

I november 2021 införde Peking vad som i paktiken ses som ett handelsförbud mot Litauen, som svar på att Taiwan öppnade en beskickning under eget namn i huvudstaden Vilnius.

Konflikten mellan fastlands-Kina och Taiwan började 1949, då nationalistpartiet Kuomintang flydde till ön Taiwan efter att ha besegrats i det kinesiska inbördeskriget. Sedan dess har Folkrepubliken Kina haft som mål att återförena ön med fastlandet, om nödvändigt med militära medel.

Även om Taiwan fungerar mer eller mindre som en egen stat erkänns den bara av 15, mestadels mindre, stater, som då inte har några band till Peking.    

Kina är en av Israels största handelsparter, och Israel avstår, som så många andra länder, från att behandla Taiwan som om det vore en fullödig stat.

Tidigare denna månad ska israeliska UD ha uppmanat sina diplomater runt om i välden att inte bjuda in taiwanesiska tjänstemän till israeliska evenemang, och att inte delta i event som arrangeras av Taiwans diplomater, skriver Jerusalem Post.

Kina har retat sig på Jerusalem Post tidigare.

Senast den 10 maj klagade Kinas ambassad i Israel på att tidningen låtit publicera en ”anti-kinesisk“ debattartikel av en företrädare för självständighetsrörelsen i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina.

Debattartikeln var i sin tur ett svar på en debattartikel i samma tidning av Kinas ambassadör i Israel, Cai Run. Han hävdade bland annat att ”anti-kinesiska krafter fabricerat tonnvis med lögner om Xinjiang, inklusive ’folkmord’, ’tvångsarbete’ och ’omskolnings- och koncentrationsläger’.”

Powered by Labrador CMS