Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Kiev-pastorn berättar om 40 dagar med krig

Pingstförsamlingen i Kiev-förorten Tarasivka, som Världen idag berättade om i början av Ukrainakriget, är numera utspridd i Europa. Kvar i Kiev-området finns knappt tjugo medlemmar, inklusive pastorn, som tackar Gud för att de fortfarande lever.

Nyheter · Publicerad 14:31, 6 apr 2022

Det finns ett före och ett efter den 24 februari för det ukrainska folket, konstaterar pingstpastorn Serhij Maneljok, som Världen idag tidigare intervjuade under Ukraina-krigets första dag, den 24 februari.

Då var han i full färd med att förbereda källarlokaler i kyrkan, så att människor som inte hade egna källare skulle kunna använda kyrkan som skyddsrum.

När Världen idag nu lyckas prata med den ukrainske pastorn för andra gången, lider krigets 40:e dag mot sitt slut.

Pastor Serhij berättar att de nu undrar vad som kommer att hända efter att de ryska styrkorna dragit sig tillbaka från norra Ukraina.

Av församlingens cirka 90 medlemmar är det dock inte så många som är kvar i Kiev-området. Framför allt bedömde de tidigt att det var viktigt att evakuera unga kvinnor och barn, med tanke på uppgifter om våldtäkter och dödande av civila.

Några av medlemmarna flydde söderut, ett 50-tal till västra Ukraina, och ett 20-tal till andra länder inom EU.

Serhijs fru och yngsta dotter är tillfälligt i USA – där också hans andra barn bor – där de har varit med på Serhijs svägerskas bröllop, något de hade planerat in redan före kriget.

Både förorten Tarasivka, där församlingens kyrka ligger, och grannförorten Bilohorodka, där pastorsfamiljen har sin villa, har klarat sig relativt väl, eftersom de ligger sydväst om centrala Kiev och aldrig blev ockuperade.

Likväl är Tarasivka och Bilohorodka bara kring en och en halv mil bort från de nordvästliga och numera ökända förorterna Irpin och Butja, där mängder av civila hittats döda på gatorna efter den ryska militärens tillbakadragande.

Dagen före vårt samtal fick Serhij veta att en av dem som hittats död på gatan i Butja var hans tidigare studiekamrat, Vitalij Vynohradov, som arbetade som dekan på Kievs slaviska evangeliska seminarium.

– I januari körde vi bil tillsammans i Kiev och pratade. Jag höll på med att undervisa om Paulus pastoralbrev och planerade att undervisa på det seminariet, berättar Serhij.

För en vecka sedan fick pastorn själv en skräckupplevelse när han var på väg hem med bil från kyrkan och plötsligt hörde explosioner från artilleribeskjutning.

– Det brann kanske 100–200 meter från mig och jag körde snabbt som bara den. Jag kunde se hur människor lagt sig ner på gatan. Nästa dag läste jag i pressen att fyra människor dödades, säger han.

De barn som gick i söndagsskolan, cirka 50–60 stycken, har liksom majoriteten av de vuxna medlemmarna lämnat området, men de vuxna som har stannat har trots allt kunnat fortsätta träffas för gemensam bön mer eller mindre dagligen, kring lunchtid när det inte har varit utegångsförbud.

Förutom att finnas där för de medlemmar som stannat, har Serhij Maneljok också arbetat mycket med att förse behövande i området med mat, hygienartiklar och medicin.

Han berättar att evangeliska församlingar i Ukraina har skapat ett nätverk för att distribuera förnödenheter som skickas in från utlandet, och att utdelningen sker i samarbete med lokala myndigheter, utifrån speciella adresslistor över dem som verkligen behöver hjälpen.

– De lokala myndigheterna bad också församlingarna om hjälp. De vet att evangeliska kristna har kontakter med hela världen och våra kontakter är mer effektiva än myndigheternas kontakter, konstaterar pastorn.

Medan de flesta av de församlingsmedlemmar som stannat är äldre, och har haft olika skäl till att inte fly, har de också en broder som är soldat inom hemvärnet, och två systrar som arbetar med att laga mat åt hemvärnet på dagarna.

Mitt i krigets kaos har Serhij Maneljok fått se en positiv effekt på församlingen, där de ber mer, vill träffa varandra mer, och har fått större möjligheter att tjäna andra människor.

– Många av våra medlemmar har sagt till mig att vi kommer att förändras som kristna, bli mer ivriga att tjäna Jesus, återger han.

I likhet med sitt lands president, tror den ukrainske pastorn inte att den ryske presidenten skulle vara nöjd om han lyckades erövra Ukraina, utan att han i så fall mycket väl kan komma att fortsätta med att ge sig på de baltiska länderna, Polen, och kanske till och med Sverige.

– I Ukraina säger vi att ”aptiten växer när människor äter”. Be för oss, för Ukraina är liksom Europas östra fästning, säger Serhij Maneljok.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier