Nyheter

KD hoppas på ny lyftkraft

1998 kunde dåvarande partiledaren Alf Svensson jubla åt en historisk valframgång, men sedan dess har partiet backat i val efter val. I veckan samlas Kristdemokraterna till årets riksting med målet att vända siffrorna uppåt.
1998 kunde dåvarande partiledaren Alf Svensson jubla åt en historisk valframgång, men sedan dess har partiet backat i val efter val. I veckan samlas Kristdemokraterna till årets riksting med målet att vända siffrorna uppåt.

Kristdemokraterna samlas i veckan till riksting i Umeå. Det är ett parti i nedförsbacke som försöker vända trenden och locka nya väljare. Hoppet står nu till att profileringen mot barn och unga ska ge resultat.

Endast tre procent av väljarna har Kristdemokraterna som bästa parti, visade Statistiska centralbyråns stora väljarundersökningen nyligen. Partiet har en lång väg att gå för att hitta tillbaka till rekordsiffrorna från ett tiotal år sedan, då partiet som bäst låg över tolv procent.
En satsning på barn och ungas uppväxtvillkor är den senaste given som partiledningen hoppas ska locka väljare, och den profileringen ska nu rikstinget, som inleds på torsdag, ta ställning till.
Världen idag har pejlat stämningen hos några av partistyrelsens nuvarande partistyrelseledamöter och de ser positivt på den tilltänkta profileringen.
– Jag tror det här här är helt rätt, säger Ewa Sundkvist, landstingsråd från Örebro.
– Det är en viktig fråga som gäller hela vår framtid och klarar vi att marknadsföra det kan det betyda mycket.

Ewa Samuelsson, biträdande socialborgarråd i Stockholm har samma uppfattning.
– Det är ett bra initiativ att lyfta fram barn och unga. Det finns bredd i den frågan, alltifrån familjepolitik till ungdomar som mår dåligt.
Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, ett av Kristdemokraternas absolut starkaste fästen i landet, tror också på den nya satsningen, men menar att det gäller att ha tålamod.
– Det kommer att ta tid att etablera det, så det behövs is i magen.

Varför partiet gått kraftigt nedåt sedan toppsiffrorna vid valet 1998 är uppfattningarna olika om.
Bengt Germundsson menar att partiets färdriktning bidragit till det minskade väljarstödet.
– Man kommer inte från att partiet gått i en riktning där man drar sig mot den politiska mitten. Där är trängseln stor och för väljarna blir de kännbara skillnaderna mellan partierna små.
Det är de traditionella värderingsfrågorna som behöver lyftas fram, menar Bengt Germundsson.
– Vi måste våga spetsa till oss mer i de frågor som gäller värdegrunden och synen på människan, där har vi en unik ställning i svensk politik.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS