Nyheter

Karolinska avskedade judisk läkare utan grund

Karolinska universitetssjukhusets beslut att avskeda en judisk läkare saknade saklig grund. Foto: Henrik Montgomery/TT
Karolinska universitetssjukhusets beslut att avskeda en judisk läkare saknade saklig grund. Foto: Henrik Montgomery/TT
Karolinska universitetssjukhusets beslut att avskeda en judisk läkare saknade saklig grund. Foto: Martina Holmberg/TT
Karolinska universitetssjukhusets beslut att avskeda en judisk läkare saknade saklig grund. Foto: Martina Holmberg/TT

Förra hösten avskedade Karolinska universitetssjukhuset en judisk läkare, som tidigare utsatts för antisemitiska trakasserier på arbetsplatsen. Nu medger sjukhuset att det saknades grund för avskedandet, rapporterar Dagens Nyheter.

Publicerad Uppdaterad

Att Karolinska ledning erkänner att de medvetet brutit mot lagen genom avskedandet av en judisk läkare som larmade om antisemitism är en grov antisemitisk handling som inte bör tolereras i en demokrati som Sverige.

Den judiske läkaren

I november i fjol valde Karolinska universitetssjukhuset att låta en judiskläkare gå från sin tjänst. Läkaren var en av dem som tidigare slagit larm om att ha utsatts för systematiska antisemitiska trakasserier från en överläkare.

Beslutet fick Läkarförbundet att i juni lämna in en stämningsansökan mot Region Stockholm. Förbundet har krävt att avskedet ska ogiltigförklaras och man har även begärt skadestånd och att läkaren ska få sin månadslön från det datum han sparkades utbetald.

Nu väljer Karolinska universitetssjukhuset att backa och gå förbundet till mötes, enligt en dom i Arbetsdomstolen. Regionen ska även stå för rättegångskostnaderna.

– Att vi vidgår talan beror på att vi vet att om vi skulle bestrida, så skulle det bli en långdragen rättsprocess. Det skulle inte vara bra för någon av de inblandade, säger Patricia Enocson, HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset till DN.

Hon håller däremot inte med om att sjukhuset medvetet avskedat läkaren utan grund.

– Vi avskedar en medarbetare efter att ha gjort en rad utredningar relaterat till arbetsmiljön som denna medarbetare varit en del av. Vi ser ingen annan utväg än att avskeda honom, säger Patricia Enocson.

Historien går tillbaks till 2018 när Aftonbladet avslöjade att flera judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset utsatts för systematiska trakasserier, mobbning och antisemitiska glåpord från en överläkare.

En extern granskning av fallet slog fast att läkaren hade trakasserats. Sjukhuset gjorde senare flera utredningar för att se om det gick att avskeda överläkaren, som även gillat antisemitiska inlägg i sociala medier, men fick svar att det saknades laglig grund för avsked. I stället omplacerades överläkaren.

Till DN säger den judiske läkaren efter domen att sjukhusets agerande är oförsvarbart.

– Att Karolinska ledning erkänner att de medvetet brutit mot lagen genom avskedandet av en judisk läkare som larmade om antisemitism är en grov antisemitisk handling som inte bör tolereras i en demokrati som Sverige, säger han.

Powered by Labrador CMS