Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Karneval fördöms – ”Gör Förintelsens offer till åtlöje”

Ett karnevalståg i Spanien fördöms av judiska företrädare. Lättklädda kvinnliga SS-officerare och dansande koncentrationslägerfångar med israeliska flaggor var några av inslagen i paraden, som påstods hedra minnet av Förintelsens offer.

Nyheter · Publicerad 21:00, 10 mar 2020

Karnevalen i den spanska staden Campo de Criptana har upprört många med sitt nazitema, rapporterar den brittiska dagstidningen Daily Mail.

I paraden syntes dansande naziofficerare med piskor och koncentrationslägerfångar med paljetterade tights och israeliska flaggor. På en av vagnarna hade en judisk sjuarmad ljusstake placerats mellan två krematorieskorstenar.

Arrangören, The El Chaparral Cul­tu­ral Association, hävdar att syftet med karnevalen var att hedra de sex miljoner judar som dog i Förintelsen och alla de som fick utstå förföljelse på grund av ras, sexuell läggning, etnicitet eller politiska åsikter.

Men den israeliska ambassaden i Madrid fördömer ”den vidriga och motbjudande föreställningen, som banaliserar Förintelsen” och gör de judiska offren för den ”till åtlöje”.

”Europas länder måste aktivt bekämpa antisemitismen”, skriver ambassaden i ett inlägg på Twitter.

Auschwitz Memorial Museum beskriver arrangemanget som ”långt bortom vulgär kitsch, utan någon relevans, utan reflektion och respekt” i ett Twitterinlägg.

Spaniens utrikesminister Arancha Gonzales Laya fördömer också paraden.

”Jag förkastar fullständigt varje trivialisering av Förintelsen”, skriver han på Twitter.

”Om syftet var att hedra minnet av offren så är det uppenbart att det försöket misslyckades”, fortsätter han.

Ytterligare en karneval fördöms på grund av antisemitiska inslag. Det handlar om den belgiska staden Aalsts karneval, som även tidigare kritiserats för antisemitism. Några av deltagarna var under årets festival klädda i kostymer som framställde judar med stora näsor och som myror, skriver Daily Mail.

Jag förkastar fullständigt varje trivialisering av Förintelsen.

Välkomna livsinsikter för vårt samhälle i spåren efter Corona

Ledare En kris kan få indirekta och oväntade effekter. En sådan är Coronapandemins positiva konsekvenser i... tisdag 27/7 00:10

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier