Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Baptistförbundets missionsföreståndare, Karin Wiborn, har utsetts till ny generalsekreterare för Sveriges kristna råd. Foto: Arkiv

Karin Wiborn ny generalsekreterare för SKR

Baptistsamfundets missionsföreståndare Karin Wiborn utsågs på torsdagen till ny generalsekreterare för Sveriges kristna råd efter Sven-Bernhard Fast. Wiborn vill att de ekumeniska strävandena och "SKR-andan" ska sippra ned i de lokala sammanhangen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 jun 2011

Mycket kretsar kring ekumenik just nu för Karin Wiborn. För en dryg vecka sedan fullbordades samgåendet mellan tre samfund, Missionskyrkan, Metodistkyrkan och Baptistsamfundet, där hon som missionsföreståndare varit en drivande kraft. Och snart står nästa utmaning för dörren då hon tar över som generalsekreterare i SKR.
– Det är jätteroligt, men känns kanske inte så mycket än eftersom jag har kvar mitt vanliga jobb ett tag till. Men det är skönt att veta vad man ska göra sedan, säger hon till Världen idag.
Som samfundsledare menar hon att gemenskapen i Sveriges kristna råd har varit ovärderlig, där har hon mött kollegor och fått och kunnat ge stöd och uppmuntran i olika passager.
– SKR är så berikande, det är och ska vara en plats där vi kan möta varandras traditioner och söka enheten. Den viktigaste uppgiften vi har är att vara en plattform för kyrkorna med ständigt pågående samtal men också en kristen röst i samhället som verkar för att bilda opinion i aktuella frågor.

Wiborn hoppas att svensk kristenhet i större utsträckning ska stå enade i stället för att diskutera meningsskiljaktigheter och hon tar Jesusmanifestationen som ett positivt exempel.
– Det är ett starkt ekumeniskt uttryck. Jag tror överlag att ekumeniken är på frammarsch, men främst i form av möten mellan troende, förhandlingsekumeniken är nog många rätt trötta på. Jag hoppas att den ekumeniska SKR-andan ska sippra ned i de lokala sammanhangen så att enheten växer ännu mer.
När Karin Wiborn tillträder är ännu inte klart, hon efterträder Sven-Bernhard Fast som sedan mars är biskop i Svenska kyrkan i Visby stift. På torsdagen utsåg SKR också Olle Kristenson till ny direktor för ekumenisk teologi, han arbetar i dag vid sekretariatet för teologi och ekumenik på Svenska kyrkans kansli i Uppsala.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10