Nyheter

Julia Kronlid hånades för abortsyn och tro på skapelsen

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Julia Kronlid anländer till riksdagens talmansomröstning. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Julia Kronlid anländer till riksdagens talmansomröstning. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kristna SD-toppen Julia Kronlid har blivit vald till riksdagens andre vice talman. På förhand hånade flera debattörer och vänsterpolitiker Kronlid på grund av hennes uttalade åsikter om abort och skapelsetro.

Publicerad Uppdaterad

Jag är jättehedrad.

Julia Kronlid (SD)

Många tippade att Björn Söder skulle bli SD:s huvudkandidat till en talmanspost, men i stället nominerades Söders partikamrat Julia Kronlid som riksdagens andre vice talman.

– Jag är jättehedrad för nomineringen, sade Kronlid till Aftonbladet.

För åtta år sedan, i en intervju med sajten Fri tanke, framhöll Julia Kronlid sin övertygelse om att det finns ”en högre makt som ligger bakom hela skapelsen” samt att hon ”ifrågasätter delar av evolutionsteorin”.

Mot bakgrund av detta har nomineringen av Kronlid som vice talman mött hård kritik från flera vänsterpolitiker. Morgan Johansson (S) kallar Kronlid för ”kreationist” som inte erkänner evolutionsläran samt ”aggressiv abortmotståndare”. Även Annika Strandhäll (S) twittrar kritiskt om Kronlids uttalanden.

V-ledaren Nooshi Dadgostar skriver i en tweet att Julia Kronlid är ”helt fel person” att representera ”hela svenska folket”.

MP-polikern Annika Hirvonen gick till hårt angrepp mot Kronlid i sitt anförande före omröstningen. Hon antydde att Kronlid kommer driva abortmotstånd från talmansposten – detta trots att talmansposten är opolitisk till sin natur.

MP, den nya riksdagens näst minsta parti, har nominerat en egen kandidat i syfte att protestera mot Kronlid och SD.

Kritiska röster hörs även utanför politiken – Twitter är fullt av hånfulla kommentarer kring Kronlids uttalande om skapelsen. Det talas om att hon skulle vara pinsam för Sverige, man gör sarkastiska parafraser på hennes citat, man kallar henne för ”idiot” och man skämtar om det hela.

Andra har en mer seriös framtoning.

”Julia Kronlids förmåga att helt bortse från massiv vetenskaplig evidens om den inte passar ens egna världsbild är en farlig egenskap hos en politiker”, skriver humanisten Christer Sturmark på Twitter och får

TT:s politiske reporter Owe Nilsson twittrar också kritiskt om Kronlids uttalande. En som ger sig in i denna debatt är förre KD-ledamoten Lars Adaktusson.

”Första raden i Svenska kyrkans trosbekännelse: ’Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare’. Oförenligt med TT:s värderingar?”, skriver han till Owe Nilsson.

Det finns också andra som kommer till Kronlids försvar.

”Varför tjafsar Strandhäll om att Julia Kronlid har ifrågasatt evolutionen? Kristna tror inte att människan härstammar från apor, så är det ju bara. Och det tror väl inte exempelvis muslimer heller, skulle Strandhäll ha kritiserat det också?”, skriver statsvetaren Therese Verdun på Twitter.

”Även om han inte uttalar sig i hur-frågan vill jag ändå ha fört till protokollet att vi har haft en talman i 4 år (och 4 år till nu) som tror att Gud har skapat världen”, twittrar Jacob Rudenstrand från Svenska evangeliska alliansen och syftar på att Anderas Norlén är kristen och poängterat att det innebär att han tror på budskapet.

Inför riksdagens omröstning mötte Julia Kronlid medier och höll då en låg profil. Aftonbladet frågade om Kronlid tror på evolutionsteorin.

– Jag ifrågasätter inte den, svarade hon.

Julia Kronlid betonade även att hon står bakom dagens svenska abortlagstiftning till hundra procent.

Powered by Labrador CMS