Karlskrona

Judinnan Vera låter inte antisemiter skrämma henne till tystnad

Många blundar för den antisemitism som uttrycks av människor med rötter i länder i Mellanöstern, säger Vera Gutman.

Nyligen höll judinnan Vera Gutman ett tal i samband med en stödmanifestation för Israel i Karlskrona. Direkt efteråt utsattes hon för antisemitiskt hat och hot, men hon tänker inte låta sig skrämmas. 

– I stället ger jag mig kanske in i debatten, säger hon när Värlen idag träffar henne.

Publicerad

Många judar i Sverige upplever rädsla för den ökande antisemitismen. En av dem som drabbats av den är judinnan Vera Gutman, som nyligen talade vid en Israelmanifestation i Karlskrona. Efteråt har hon utsatts för antisemitism i sociala medier.

”Sionisterna ska försvinna helt, du är en av dem”, ”sionistj***l”. ”barnamördare”, ”sjuk människa” samt ”eller så erövrar jag ditt hem, och du måste hålla käften i styr, och du får inte försvara dig” är några exempel på hatiska och hotfulla kommentarer som Vera polisanmält.

Vera Gutman växte upp i Sovjetunionen och blev redan i ung ålder utsatt för antisemitism.

I sitt arbete på en skola har hon utsatts för antisemitism uttalat av barn så unga att de omöjligt kan ha kommit på det själva.

Vera tänker dock inte låta sig skrämmas.

– I stället ger jag mig kanske in i debatten, säger hon och poängterar att hon anser att Israel behandlas orättfärdigt av många i den svenska debatten och medierapporteringen, säger hon när Världen idag träffar henne på ett kafé i Karlskrona.

Veras uppfattning är att många blundar för den antisemitism som uttrycks av människor med rötter i länder i Mellanöstern som hyser en fientlig inställning till Israel. Hon har en teori om varför.

– Det handlar om föreställningar om förtryckta respektive förtryckare. Många kan inte få ihop att framgångsrika judar, som hjälper andra i stället för att själva be om hjälp, tillhör en minoritet. När vi inte kan skilja mellan känslor och att tänka, då kör vi fast.

Judinnan Vera Gutman är beslutsam om att inte backa för antisemiter.

Hon påpekar att många varit tysta om att Hamasmän, i samband med terrorattacken, begått grova sexualbrott mot israeler.

– Jag har inte hört ett pip från kvinnoorganisationer – det är ganska märkligt kan man tycka.

Vera växte upp i ett sekulärt hem, men firar i dag judiska högtider.






Vera Gutman växte upp i Sankt Petersburg i dåvarande Sovjetunionen och fick redan där erfara antisemitism. Hon minns väl hur en dagisfröken frågade en annan dagisfröken vem som vässat pennorna så bra.

– Svaret blev: Det är den lilla judeflickan, de [judarna] kan det där med att ställa sig in.

Vera minns fler antisemitiska kommentarer under skoltiden. Exempelvis ”vänta bara tills du kommer till puberteten, då kommer du att få mustasch som ni alla får”.

Hennes släkt har dessutom drabbats hårt av diktatorn Josef Stalins utrensningar samt tyskarnas ockupation under andra världskriget.

Vera Gutmans uppväxt var sekulär, men i dag är hon angelägen om att försöka fira sabbat och andra judiska högtider.

– Man måste ladda sin inre styrka någonstans, säger hon.

Powered by Labrador CMS