Nyheter

Journalist till Billström: Sluta prata om ”islamofobi”

Debattören Sofie Löwenmark tycker att det är problematiskt att utrikesminister Tobias Billström talar om ”islamofobi”. Foto: Arkiv & Christine Olsson/TT
Debattören Sofie Löwenmark tycker att det är problematiskt att utrikesminister Tobias Billström talar om ”islamofobi”. Foto: Arkiv & Christine Olsson/TT
Foto: Arkiv
Foto: Arkiv
Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

Utrikesminister Tobias Billström (M) har, i ljuset av koranbränningarna, förklarat att Sveriges regering tar avstånd från alla ”islamofobiska handlingar”. Journalisten Sofie Löwenmark anser att Billström spelar islamister rakt i händerna.

Publicerad Uppdaterad

Jag utgår i från att regeringen inte har samma definition av begreppet som de skurkstater som nu attackerar Sverige.

Sofie Löwenmark

I ett skriftligt uttalande till de 57 islamiska regimerna inom Islamiska samarbetsorganisationen (OIC) skrev Tobias Billström att regeringen tar avstånd från alla ”islamofobiska handlingar”. Detta uttalande är enligt journalisten Sofie Löwenmark ”naivt” och ”i bästa fall ogenomtänkt”.

”För vad betyder ens islamofobi? Och vad menar Billström och regeringen med det? Jag utgår i från att regeringen inte har samma definition av begreppet som de skurkstater som nu attackerar Sverige”, skriver hon på Expressens ledarsida.

Listan på svenska företeelser som enligt islamister kan ses som islamofobiska kan göras oändligt lång, menar Löwenmark. I sin text nämner hon lagen mot hederskultur, stängningar av islamistiska skolor, svenska medier, lagen om vård av unga, terrorlagstiftningen och mycket annat.

Inte vilka länder som helst ingår i skaran av de 57 länder som fått ta del av Billströms och regeringens fördömande av ”alla islamofobiska handlingar”, påminner Sofie Löwenmark.

”Det handlar ju om länder som hänger homosexuella i lyftkranar, fängslar och avrättar hädare och som förtrycker kvinnor och minoriteter. Och som gör det i islams namn”, skriver hon.

Löwenmark lyfter fram Frankrike som ett föredöme vad gäller uttrycket islamofober/islamofobi.

”Den franska regeringen har klokt nog beslutat att sluta använda termen. Den är olämplig eftersom den används av islamister för att förbjuda all form av kritik mot islam. Den svenska regeringen borde lära av Frankrike”, anser hon.

Världen idag har tidigare berättat att Löwenmark, på den granskande sajten Doku, nyligen publicerat en undersökning som visar att muslimska moskéer i Sverige vill se betydande inskränkningar av rätten att kritisera islam.

”30 av 31 moskéer tycker ... att Sverige ska förbjuda handlingar som skändar, provocerar och förolämpar islams och muslimers symboler och heliga värderingar”, skrev Löwenmark.

Powered by Labrador CMS