Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Maria och Joakim Lundqvist i bön vid sommarens Europakonferens. Foto: Rickard L.Eriksson

Joakim Lundqvist går in i nya uppgifter

Livets ords pastor Joakim Lundqvist och hans hustru Maria kommer att gå in i en ny internationell funktion inom Livets Ords arbete. Detta meddelades vid söndagens gudstjänst i Uppsala.

– Det vi upplevde, lite chockartat, var Herrens ledning i att förlösas helt i den delen av Livets Ord, säger Joakim Lundqivst till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 15:35, 5 sep 2021

– Vi har båda känt Guds starka och tydliga kallelse att ställa oss till fullt förfogande som ambassadörer och representanter för vår rörelse i den internationella kristenheten, säger Joakim Lundqvist, som varit tjänstledig sedan förra året, i en pressrelease på församlingens hemsida.

Även om Joakim och Maria överlämnar sitt uppdrag som lokalt pastorspar på Livets Ord i Uppsala till efterträdare så kvarstår de i pastorsfunktion i rörelsen fast med ett nytt uppdrag.

– Hittills har vi både fungerat som pastorspar för församlingen i Uppsala, i ledarskap för rörelsen och samfundet nationellt, och för vår egen internationella rörelse. Och ovanpå det, representerat Livets Ord i den breda, globala kristenheten. Nu känner vi en tydlig kallelse att fokusera på detta sista, och ser också enorma möjligheter och öppna dörrar där, säger Joakim Lundqvist.

Han medger att tanken på den här förändringen varken varit enkel eller självklar för honom och Maria.

– Som pastorspar kopplas hjärtat så starkt till församlingen och de underbara människorna i den. Att vi skulle lösgöras från uppdraget som lokalt pastorspar var inget vi såg för oss eller längtade efter. Men Herren har talat till och bekräftat för oss på så många olika sätt om den här förändringen. Vi vet att detta är hans väg framåt både för oss och Livets Ord och känner nu stor glädje i det. 

Till Världen idag säger Joakim Lundqvist att insikten om att paret nu skulle fokusera helt på ett internationellt arbete kom som en överraskning.

– Det vi upplevde, lite chockartat, var Herrens ledning i att förlösas helt i den delen av Livets Ord, säger Joakim Lundqivst.

– Tanken var helt ny för oss, men ändå logisk. För det området har svällt något otroligt, med nya dörrar som öppnats. Men det har inte gått att få ihop: att vara lokal pastor och samtidigt vilja kliva in genom de här olika dörrarna och nå ut till och betjäna dessa människor med gudsordet och med Livets Ords särskilda gåvor och styrkor.

Som exempel ger Joakim Lundqvist vänskapen och kontakten med två tongivande amerikanska pastorer, Craig Groeschel i Life.Church och Robert Morris i Gateway Church. 

– Dessa pastorer och Herrens tjänare har bland annat börjat tala på våra konferenser, och jag i deras sammanhang. På det sättet betjänas vår rörelse och hela den kristenhet som känner att den kan hämta något från Livets ord. Och nu när vi upplever ledningen att gå in i detta helt och fullt, öppnas nya möjligheter till nya samarbeten av olika slag.

Det är ännu oklart vem som kommer att ta över de funktioner som Joakim och Maria har haft. Tills vidare står pastor Jan Blom, som varit tillförordnad pastor under paret Lundqvists tjänstledighet, kvar i den rollen tills en ny ledning är på plats.

Som ett första steg, berättar Joakim Lundqvist, kommer församlingsledningen att se över vilka karaktärsdrag och styrkor som är viktiga för den nya tjänsten, eller tjänsterna. Därefter ska församlingens demokratiskt valda representskap, liksom det teologiska rådet, tycka till.

Det är heller inte givet att det blir en person, eller ett pastorspar, som ske leda samtliga tre huvudområden.

– Det kan bli en personer, eller ett par, som leder alla funtioner. Men det kan också komma att bli ett uppdelat ansvar. Viktigast är att ansvaret blir tydligt och klart, säger Joakim Lundqvist.

En annan nyhet som meddelades på söndagen är att Sebastian Stakset kommer att avskiljas som evangelist i och genom församlingen Livets Ords arbete.

Avskiljningen av Joakim och Maria Lundqvist för den nya tjänsten kommer att ske på Livets ord den 17 oktober.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00