Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Israeler och indier utvecklar coronavaccin i tablettform

Ett vaccin mot covid-19 i tablettform, som kan skickas med posten, kan vara på gång tack vare israelisk och indisk forskning. Företaget Oravax, som ska marknadsföra det orala vaccinet, hoppas kunna inleda en första klinisk studie före halvårsskiftet.

Nyheter · Publicerad 14:00, 3 apr 2021

Det är teknologin bakom vaccinets orala doseringsmekanism som har utvecklats i Israel, vid Hadassah Medical Center i Jerusalem, rapporterar tidningen Times of Israel.

Det Jerusalembaserade företaget Oramed har utforskat olika användningsområden för tekniken de senaste åren och är just nu i slutstadiet av att testa en typ av insulintabletter, som kan komma att bli de första i sitt slag i världen.

Själva vaccinkomponenten kommer å sin sida från det Indien­baserade företaget Premas Biotech. Det rör sig om ett så kallat virusliknande protein­vaccin (VLP) som från början hade designats för att ges med spruta och som fortfarande väntar på godkännande.

Till skillnad från flera av världens redan godkända covid-19-vacciner, som bara får immunsystemet att reagera på de ”spikliknande” små utskotten, skapar Premas vaccin dessutom reaktion på virusets hölje och membran.

– Det här vaccinet bör vara mer resistent mot olika varianter av covid19-viruset, säger Orameds vd Nadav Kidron, till Jerusalem Post.

Oramed och Prema har tillsammans bildat företaget Oravax Medical, som är tänkt att marknadsföra den orala vaccinlösningen. Projektet beskrivs av Premas vd, Prabuddha Kundu, som ”ett utmärkt exempel på sant samarbete som snabbt kan gå vidare till kliniska prövningar i slutstadiet”.

Vaccintabletternas innehåll har redan visat sig ge antikroppssvar i israeliska grisar som har fått det, och förhoppningen är nu att inleda en eller flera första stadiets kliniska studier på människor.

Orameds vetenskapliga chef, Miriam Kidron, tror att deras orala vaccin skulle kunna bli godkänt och redo att användas redan inom ett halvår. Ifall det blir fallet menar hon att det skulle kunna snabba på vaccineringsprocessen i världen rejält, då det skulle ge möjligheten att vaccinera båda snabbare och enklare.

– Tänk dig bara att du inte behöver gå till en klinik. Pillret skulle till och med kunna komma till dig i postlådan, och du skulle kunna ta det hemma, säger hon.

Flera av de coronavaccin som används i dag måste förvaras i mycket låga temperaturer, det skulle inte krävas för Premas tabletter.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00