Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Israeler och indier utvecklar coronavaccin i tablettform

Ett vaccin mot covid-19 i tablettform, som kan skickas med posten, kan vara på gång tack vare israelisk och indisk forskning. Företaget Oravax, som ska marknadsföra det orala vaccinet, hoppas kunna inleda en första klinisk studie före halvårsskiftet.

Nyheter · Publicerad 14:00, 3 apr 2021

Det är teknologin bakom vaccinets orala doseringsmekanism som har utvecklats i Israel, vid Hadassah Medical Center i Jerusalem, rapporterar tidningen Times of Israel.

Det Jerusalembaserade företaget Oramed har utforskat olika användningsområden för tekniken de senaste åren och är just nu i slutstadiet av att testa en typ av insulintabletter, som kan komma att bli de första i sitt slag i världen.

Själva vaccinkomponenten kommer å sin sida från det Indien­baserade företaget Premas Biotech. Det rör sig om ett så kallat virusliknande protein­vaccin (VLP) som från början hade designats för att ges med spruta och som fortfarande väntar på godkännande.

Till skillnad från flera av världens redan godkända covid-19-vacciner, som bara får immunsystemet att reagera på de ”spikliknande” små utskotten, skapar Premas vaccin dessutom reaktion på virusets hölje och membran.

– Det här vaccinet bör vara mer resistent mot olika varianter av covid19-viruset, säger Orameds vd Nadav Kidron, till Jerusalem Post.

Oramed och Prema har tillsammans bildat företaget Oravax Medical, som är tänkt att marknadsföra den orala vaccinlösningen. Projektet beskrivs av Premas vd, Prabuddha Kundu, som ”ett utmärkt exempel på sant samarbete som snabbt kan gå vidare till kliniska prövningar i slutstadiet”.

Vaccintabletternas innehåll har redan visat sig ge antikroppssvar i israeliska grisar som har fått det, och förhoppningen är nu att inleda en eller flera första stadiets kliniska studier på människor.

Orameds vetenskapliga chef, Miriam Kidron, tror att deras orala vaccin skulle kunna bli godkänt och redo att användas redan inom ett halvår. Ifall det blir fallet menar hon att det skulle kunna snabba på vaccineringsprocessen i världen rejält, då det skulle ge möjligheten att vaccinera båda snabbare och enklare.

– Tänk dig bara att du inte behöver gå till en klinik. Pillret skulle till och med kunna komma till dig i postlådan, och du skulle kunna ta det hemma, säger hon.

Flera av de coronavaccin som används i dag måste förvaras i mycket låga temperaturer, det skulle inte krävas för Premas tabletter.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier