Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Israel sparkar ut Hebron-styrka

Israel kommer inte att förlänga mandatet för den internationella civila observatörsstyrkan TIPH i Hebron på Västbanken. Sverige och de övriga länder som deltar i TIPH försöker få Israel att ändra sig.

Nyheter · Publicerad 16:40, 1 feb 2019

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu klargjorde på måndagen att mandatet för TIPH, som förlängs med ett halvår i taget, inte kommer att förlängas när det går ut den 31 januari.

”Vi kommer inte tillåta att en internationell styrka agerar mot oss”, sade han i ett pressmeddelande.

Det är framför allt två incidenter under senare tid som har fått israelerna att ilskna till, uppger TT. Enligt polisen filmades en TIPH-anställd när han vandaliserade en judisk invånares bil och en observatör har dessutom slagit ett barn till en annan judisk invånare.

Observatörerna är satta att övervaka hur det palestinsk-israeliska avtalet från 1997 efterlevs på båda sidor av den delade staden. Men i praktiken har de framför allt varit verksamma i den mindre sektor som står under kontroll av israelisk militär, uppger Jerusalem Post.  

Benjamin Netanyahus besked välkomnades av den lilla judiska kommuniteten i Hebron. Enligt dess talesperson Yishai Fleisher har TIPH ”skapat en atmo­sfär av konflikt, inte en positiv atsmosfär av fred”.

– Vi [judar och palestinier] känner varandra och jag är säker på att vi kommer att finna ett sätt att samexistera utan norsk hjälp, sade han enligt Reuters.

Inte oväntat ser palestinierna annorlunda på saken.

– De [israelerna] vill inte ha några vittnen till sina brott, eller till några andra brott som de begår mot palestinier någonstans, och särskilt inte i Hebron, sade stadens borgmästare Tayseer Abu Sinaneh till Reuters.

TIPH leds av en norrman och omfattar 64 obeväpnade civila observatörer från Sverige, Norge, Danmark, Italien, Schweiz och Turkiet.

– Sverige och övriga länder i missionen beklagar djupt de israeliska uttalandena, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på svenska UD, till TT.

– Vi kommer att agera gemensamt under norsk ledning. Vi planerar bland annat att träffa israeliska myndigheter för en dialog och vi anser att missionen är viktig och bör fortsätta, säger han.

Enligt Buster Mirow Emitslöf är 13 av de 67 observatörerna svenska, utsända av Folke Bernadotteakademin och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Norge menar å sin sida att Israels besked kan bryta mot Osloavtalet från 1995.

TIPH och Hebron

TIPH står för Temporary International Presence in Hebron och består av obeväpnade observatörer från Sverige, Norge, Danmark, Italien, Schweiz och Turkiet.

TIPH inrättades efter det att en judisk bosättare dödade 29 palestinier i staden 1994. Palestinier har dessutom skjutit och knivhuggit både bosättare och israeliska soldater.

TIPH ska följa efterlevnaden av det avtal från 1997 som delade staden i två delar. Den större delen, cirka 80 procent, kontrolleras av den palestiska myndigheten, medan 20 procent står under bevakning av israelisk militär.

Hebron har cirka 220 000 invånare, varav omkring 1 000 är israeliska bosättare.

Judar levde i Hebron till 1929, då de drevs bort. Efter Israels ockupation av Västbanken 1967 anlades nya judiska bosättningar i stadskärnan.

Israel lämnade delar av Hebron 1998, i enlighet med avtalet med den palestinska myndigheten.

Källa: Nationalencyklopedin, Haaretz, Reuters m fl

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...