Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Judiska flyktingar lämnar Aden i Jemen den första november 1949 för att flytta till Israel. Foto: Government Press Office

Israel kräver 250 miljarder dollar från arabländer

Många judar måste lämna alla sina ägodelar när de flyr eller blir utkastade från arabiska länder. Nu kräver Israel kompensation.

Nyheter · Publicerad 11:00, 9 jan 2019

I ett halvår har israeliska myndigheter arbetat med beräkningar på hur stora värden som judiska flyktingar efterlämnat i länder i Mellanöstern och Nordafrika. Enligt Israels ledande nyhetsprogram på tv, Hadashot, är ersättningskraven mot de två första länderna nu klara.

Det gäller Tunisien och Libyen, och Israel kommer att kräva 35 miljarder respektive 15 miljarder dollar från de båda länderna. Det slutgiltiga ersättningskravet mot totalt sju arabiska länder samt Iran kommer att uppgå till 250 miljarder dollar.

– Tiden är inne att korrigera denna historiska orättvisa och för att ge hundratusentals judar tillbaka värden som rättmätigt tillhör dem, säger Israels minister för social rättvisa, Gila Gamliel (Likud), till Hadashot.

Enligt The Times of Israel kommer israeliska myndigheter att presentera kraven när den amerikanska Trump-administrationen lägger fram sin länge väntade fredsplan. Det är ännu inte klart när detta ska ske.

I överensstämmelse med en israelisk lag som antogs 2010, måste varje fredsavtal sörja för kompensation till judiska samhällen och privatpersoner som tvingats bort från arabiska länder och Iran efter det att Israel upprättats.

– Man kan inte prata om Mellanöstern utan att nämna de judars rättigheter som under hot och våld måste lämna sina blomstrande samhällen. Förbrytelserna mot dessa judiska samhällen måste erkännas, säger Gila Gamliel.

Det är inte särskilt troligt att pengar kommer att utbetalas direkt till judiska familjer i Israel. Ifall de arabiska länderna och Iran skulle gå med på att betala ersättning, skulle beloppen placeras i en statlig fond, rapporterar israeliska medier.

Palestinska myndigheter har från sin sida lagt fram ett krav på hundra miljarder dollar i ersättning för ägodelar och egendomar som araberna förlorat i samband med upprättandet av staten Israel.

Palestinierna kräver också att hundratusentals flyktingar ska få vända tillbaka till sina hem på landsorter och städer som nu är en del av Israel.

Israel hävdar att detta skulle göra slut på Israel som en judisk stat, och argumenterar för att arabiska flyktingar vid ett fredsavtal kan få stanna i en eventuellt ny palestinsk stat, på samma sätt som judiska flyktingar har blivit en del av Israel.

Man kan inte prata om Mellan- östern utan att nämna de judars rättigheter som under hot och våld måste lämna sina blomstrande samhällen.

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...