Mellanöstern

Israel: Hamas drogade gisslan för att de skulle se välmående ut

En frigiven gisslan omfamnas av sina anhöriga.
Glädjescener har utspelats i takt med att Hamastagna gisslan släppts. Nu kommer allt fler uppgifter kring hur gisslan behandlades.

Inför släppandet av gisslantagna ska Hamas ha drogat dem så att de skulle ”se glada ut” när de överlämnades till Röda korset, uppger Israels hälsodepartement. Mer specifikt ska de ha fått den narkotikaklassade och lugnande epilepsimedicinen klonazepam.

Uppgifterna framfördes enligt nyhetsbyrån Jewish News Syndicate (JNS) under en utfrågning av Knessets hälsoutskott på tisdagen. Hälsodepartementets tjänstemän förklarade att de gisslantagna getts lugnande medel som en del i Hamas propaganda för att få det att se ut som att de behandlats väl under sina mer än 50 dagar i fångenskap.

Hamas ska också själva i propagandasyfte ha dokumenterat gisslanfrisläppningar som visar hur vissa ser ut att vara vänskapliga eller på gott humör.

Enligt chefen för det israeliska hälsodepartementets medicinavdelning, doktor Hagar Mizrahi, fick de gisslantagna klonazepam, ”en stämningshöjande medicin som används för att behandla krampanfall och panikattacker”. Vid utfrågningen sade han dock inte huruvida slutsatsen grundades på blodprov eller vittnesmål eller bådadera.

Enligt svenska läkemedelsinformationstjänsten Fass säljs klonazepam i Sverige i form av en narkotikaklassad medicin med namnet Iktorivil. Uppslagsverket beskriver att substansen klonazepam tillhör läkemedelsgruppen bensodiazepiner och används för att dämpa och förhindra epileptiska anfall.

De gisslantagna personerna som släpptes av Hamas ska, enligt det israeliska hälsodepartementet, också ha fått ett större mål mat innan de återvände till Israel. JNS påpekar dock att sjukhus samtidigt vittnat om allvarlig viktnedgång bland flera av de befriade, vilket tyder på att de varit med om svältliknande förhållanden.

Powered by Labrador CMS