Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Israel har på försvarsminister Benny Gantz inrådan beslutat att inte betala ut motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor som samlats in åt den Palestinska myndigheten. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Israel fryser terror-löner till palestinier

Israel markerar åter mot att den palestinska myndigheten (PA) betalar ut så kallade terrorlöner till familjer vars anhöriga dödats, skadats eller dömts för attacker i konflikten med Israel.

Denna gång håller landet inne med drygt 1,5 miljarder kronor av de tullavgifter som samlats in åt PA.

Nyheter · Publicerad 15:30, 12 jul 2021

Det handlar om 597 miljoner shekel, som Israel i enlighet med internationella överenskommelser ska betala ut till PA.

Summan motsvarar enligt regeringens säkerhetsråd den summa som PA under 2020 betalade ut i de ”terrorlöner” som enligt säkerhetsrådet fungerar som ett ”indirekt stöd till terrorism”.

PA menar i stället att fonden är ett slags välfärdssystem för familjer som förlorat sina försörjare och pekar på att bara en liten del av av stödet går till personer vars anhöriga anklagas för terrorbrott.

Qadri Abu Bakr, som leder den palestinska organisationen PLO:s kommitté för frihetsberövade, jämställer det israeliska beslutet med ”piratverksamhet”.

De medel Israel nu fryser inne motsvarar runt sju procent av den Palestinska myndighetens årliga budget. Sammanlagt står de skatter som Israel tar in för ungefär hälften av budgeten.

Senast i november förra året röstade det israeliska säkerhetsrådet för att inte betala ut nästan precis samma summa ur de insamlade tullavgifterna. Detta i enlighet med en israelisk lag som antogs 2018.

USA:s nya administration har flera gånger uppmanat PA att sluta ”kompensera individer som fängslats till följd av terorism”, skriver Times of Israel.

Inför president Joe Bidens installation förklarade högt uppsatta palestinska tjänstemän för tidningen att Ramallah var villigt att ändra på utbetalningarna, så att dessa inte skulle öka med fängestraffetslängd, utan utgå från den fängslades ekonomiska behov.

Men för bara en månad sedan ska den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ha godkänt en utbetalning motsvarande drygt 343 000 kronor till Muhannad Halabis familj. Muhannad Halabi dödade två israeler i en knivattack i Jerusalem 2015, innan han sköts ihjäl av israeliska säkerhetsstyrkor.

Sedan början av juni har palestinsk tv inte mindre än 18 gånger sänt det tal där Mahmoud Abbas lovar att ”med sitt sista öre” fortsätta att betala ut ”martyrpengarna”, skriver Algemeiner.

– Välsignade vare våra lojala martyrer, våra fängslade och deras familjer, som står fasta och bär lidandet med tålamod, säger presidenten i videoinslaget, enlig ttidningen.

– Vi säger till dem, till martyrernas familjer, att vi kommer att försvara deras rättigheter oavsett vad det kostar oss. Jag kommer inte att gå med på Israels krav. Om jag så bara har ett öre kvar, ska jag ge det till martyrernas familjer, till de fängslade och till de sårade.

Välsignade vare våra lojala martyrer.

Återstart av luftförsvar tecken på helt nödvändig tillnyktring

Ledare Cirkeln sluts. I Världen idags allra första nummer (28/9, 2001) uppmärksammades riksdagens beslut... lördag 16/10 00:10

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

Trend: Allt fler judar flyttar till Israel

Imigration. Under 2021 har hittills fler än 20 000 judar anlänt till Israel för att bosätta sig i landet.... söndag 17/10 20:00

2 700 år gammal toalett hittad i Israel

Israel. Vid arkeologiska utgrävningar i Jerusalem påträffades nyligen en cirka 2 700 år gammal toalettstol.... söndag 17/10 14:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier