Mellanöstern

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organet Unrwa

En kvinna går utanför en stängd Unrwa-skola i Gaza. Arkivbild.
Lärare på Unrwas skolor i Gaza deltog i attacken mot Israel den 7 oktober, enligt IDF. (Arkivbild som visar en stängd Unrwa-skola.)

Israels militär anklagar FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, för att ha över 450 terrorister anställda. Samtidigt släpper IDF ljud­inspelningar som uppges avslöja att fler Unrwa-anställda deltog i attacken mot Israel den 7 oktober. 

Publicerad Uppdaterad

Världen idag har tidigare berättat att Israel uppgett att Unrwa-personal var inblandade i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, vilket fått flera länder – däribland Sverige, USA och Storbritannien – att strypa sitt stöd till organisationen.

Den israeliska underrättelsetjänsten har bedömt att omkring tio procent, cirka 1 300 av 13 000, av arbetarna inom Unrwa i Gaza är medlemmar i Hamas, men det innebär inte att alla dessa är aktiva i Hamas militärt. 

Nu kommer det nya uppgifter om kopplingar mellan Unrwa och Hamas. 

”Enligt underrättelser är över 450 ’terrorister’ som tillhör terrorist­organisationer på Gazaremsan, främst Hamas, anställda av Unrwa”, heter det i ett militärt uttalande från Israel.

Unrwa har 30 000 personer anställda i Mellanöstern, varav cirka 13 000 alltså arbetar på Gazaremsan. Tolv av dem har avskedats för att ha varit inblandade i attacken mot Israel den 7 oktober. Nu uppger Israel att man har betydande bevis för att ytterligare två Unrwa-anställda deltog i attacken den 7 oktober. 

Israels försvar, IDF, har släppt ljudinspelningar där en person som uppges vara en Unrwa-anställd lärare bland annat säger: ”Vi har kvinnliga gisslan – jag fångade en!”

Han uppges vidare säga att han såg hur israelerna ”blev skjutna i ögonen”. 

Enligt IDF uppger en av Unrwa-lärarna att han fångat en ”sabaya”, en term som IS använde för sexslavar, uppger Times of Israel

Unrwa:s chef Philippe Lazzarini hävdar dock att Israel inte tillhandahållit några bevis mot de tidigare anställda och har påbörjat en intern utredning.

FN-organet hävdar också att israeliska myndigheter torterat några av dess anställda under förhör.

”Några ur vår personal har förmedlat till Unrwa att de tvingats till erkännanden under tortyr och misshandel när de utfrågades om Hamas attack mot Israel den 7 oktober”, säger byrån i ett uttalande till AFP.

IDF säger enligt Times of Israel att alla former av misshandel har varit ”helt och hållet förbjudet”, att inga övergrepp ägt rum och att man utreder alla anklagelser om opassande beteende. 

Powered by Labrador CMS