Nyheter

Iran anklagas för mörkläggning av virusutbrott

Iran är svårt drabbat av coronautbrottet. På bilden ses en person som desinfekterar ett tunnelbanetåg i Teheran.
Iran är svårt drabbat av coronautbrottet. På bilden ses en person som desinfekterar ett tunnelbanetåg i Teheran.

Flera iranska högt uppsatta politiker uppges ha smittats av det nya coronaviruset Covid-19 och Iran har nu den högsta officiella virus-relaterade dödssiffran utanför Kina. Samtidigt anklagas den iranska regimen för en mörkläggning som har underlättat smittspridningen.

Publicerad Uppdaterad

På fredagen hade minst 26 personer avlidit i virussjukdomen Covid-19 i Iran, vilket var det högsta dödstalet utanför Kina, enligt uppgifter från nyhetsbyrån TT.

Enligt den israeliska tidningen Jerusalem Posts Mellanöstern-analytiker Seth Frantzman så hävdade dock den iranska politikern Ahmad Amirabadi, från den virusdrabbade pilgrimsstaden Qom, redan i måndags att uppåt 50 personer då hade dött i landet. Regimen ska då ha kritiserat Amiradabi för att sprida denna uppgift, och i stället hävdat att bara 12 stycken hade dött och att det bara fanns 61 smittofall i landet.

Då Michael Ryan, världshälsoorganisationen WHO:s verkställande direktör, i veckan fick frågan varför andelen dödsfall i Iran har varit så hög, runt tio procent av antalet bekräftade fall enligt den officiella statistiken, så tillstod Ryan att det förmodligen handlade om missvisande siffror vad gäller antalet smittade.

– Den mest sannolika förklaringen till det är att den faktiska smittspridningen i landet är mycket större än vad myndigheterna lyckats upptäcka. Men Iran har en mycket hög klinisk kapacitet, sade Ryan enligt TT.

Analytikern Seth Frantzman menar dock att den iranska regimen medvetet har mörklagt situationen, bland annat för att inte påverka valet den 21 februari på ett för regimen ofördelaktigt sätt.

Frantzman beskriver hur Irans utrikesminister Javad Zarif ska ha skämtat om att han inte hade viruset och att presidenten Hassan Rohani ska ha sagt att viruset, i likhet med de amerikanska sanktionerna, verkade värre än det i själva verket var.

Irans hanterande av virusutbrottet i landet jämförs av Frantzman med Sovjets hantering av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, där Franzmans slutsats är att Sovjet hanterade sin situation på ett bättre sätt.

En av irans sju vicepresidenter, Massoumeh Ebtekar, är enligt TT en av dem som smittats av Covid-19. Enligt Frantzman ska vice hälsoministern Iraj Haririji, samt parlamentsledamöterna Maojtaba Zonnour och Mahmoud Sadeghi också ha smittats.

Powered by Labrador CMS