Nyheter

Inte bara glädje med lov

Sommarlovet kan vara härligt, men för barn i missbruksfamiljer är det ofta en jobbig tid. ”Skolan är ofta en frizon och på sommaren ökar oron för de här barnen”, säger Cecilia Nauclér vid Bris.

Sommarlovet är en härlig tid för många barn, med sol, bad och roliga upplevelser. Men för andra är sommarlovet ångestfyllt.– Barn i missbruksfamiljer får det tufft när skolan slutar, säger Cecilia Nauclér, presschef på Barnens rätt i samhället, Bris.

Ett samtal till Bris blir ofta det sätt som ett barn i en missbrukarfamilj söker hjälp. Erfarenheten från tidigare år visar att samtalen inte blir fler under sommaren, men däremot allvarligare, förklarar Cecilia Nauclér.
– Skolan är ofta en frizon för de barn som har missbruk och kriminalitet i familjen, och de får det väldigt tufft när skola och fritids stänger. De kan bli mycket ensamma i en familj som inte fungerar.
Enligt Cecilia Nauclér visar statistik att 50 000 barn har missbrukande föräldrar och upp till 400 000 barn har föräldrar som dricker så mycket att de är i riskzonen för att fastna i missbruk.
– Sedan finns det också familjer med andra problem, som psykiska sjukdomar, som också är mycket svåra att leva med, konstaterar hon.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS