Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

I dag möter kyrkorna Migrationsverket

I dag, torsdag, träffar kyrkoledarna Migrationsverket för att få till stånd en förbättrad hantering av ärenden som rör asylsökande konvertiter. – Vi gör en manifestation, vi samlar in namn, vi ska ha samtal. Vi gör allt vi kan. Men det jag litar mest till är bönen, säger pingstföreståndare Daniel Alm.

Nyheter · Publicerad 13:21, 17 jan 2019

Samtidigt som Sveriges kristna råds presidium träffar ledningen för Migrationsverket, överlämnas de närmare 18 000 underskrifter som fyra samfund – Equmeniakyrkan, Pingst, Svenska alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan – samlat in under kampanjen Rätt till tro.

Daniel Alm, som själv inte deltar vid mötet med Migrationsverket, säger att manifestationen och mötet med Migrationsverket är sprungna ur en djup frustration.

– Man försöker argumentera, ge juridisk rådgivning, skriva intyg, allting. Men det är som att tala för döva öron, säger Daniel Alm, som hört en föreståndare tala om att hungerstrejka i protest mot Migrationsverkets hårda inställning till asylsökande konvertiter.

– Det har gått över i uppgivenhet och frustration: vad ska man göra för att Myndighetssverige ska förstå att kristen tro inte är kunskap utan övertygelse och ett liv i relation.

Liksom både jurister och andra kristna ledare beklagar Daniel Alm att Migrationsverket i mycket liten utsträckning verkar ta hänsyn till de intyg om församlingstillhörighet, tro och aktivt medlemskap, som kyrkorna brukar skicka in till stöd för asylsökande som hävdar skyddsbehov sedan de blivit kristna.

– Det är en så märklig situation: det vi säger är äkta kristen tro, det säger svenska myndigheter inte är äkta kristen tro, säger han.

– I någon mån är detta också ett underkännande av oss, av de kristna samfundens intygande, vårt sätt att bedriva relationer, processer som handlar om tro, dop, församlingstillhörighet.

Han har svårt att tro det som Migrationsverket hävdar, nämligen att det finns pastorer och präster som intygar att en person är kristen när det i själva verkar helt handlar om att säkra asyl.

– Inte i någon av alla de församlingar jag rest runt till har jag hört talas om att personer låtit skendöpa sig, säger han.

– I stället är min erfarenhet att människor överlåter sig, engagerar sig i sin församling, och om de flyttar inom Sverige så söker de upp den lokala kyrkan. Så jag känner mig väldigt trygg med de intyg som våra pastorer skriver.

Det betyder inte, menar Daniel Alm, att alla asylsökande som åberopar att de blivit kristna, automatiskt ska få stanna i Sverige.

– Men just nu känns det som att det snarare är summariska avslag som gäller för den här gruppen. Gränsdragningen har verkligen snävats in, säger Daniel Alm, som menar att det inte är lagstiftningen utan tillämpningen som brister.

– Vi hoppas väl ändå att det vi gör nu ska leda till att Migrationsverket gör en positionsförflyttning av sina gränsdragningar.

Vad ska man göra för att myndighetssverige ska förstå att kristen tro inte är kunskap utan övertygelse och ett liv i relation.

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Vi slänger mindre – men förvarar grönsakerna fel

Vardag Livsmedel. Om gurkan fick ligga framme i rumstemperatur och löken hamnade i kylen så skulle de hålla längre. Att förvara maten rätt är en viktig del i att...

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...