Sekularism

Humanisterna blir tros­samfund – utan tro

Christer Sturmark, grundare av förbundet Humanisterna, talar under den sekulära ceremonin på Konstakademin inför riksmötets öppnande 2016.
Christer Sturmark gläds över att Humanisterna ska räknas som ett trossamfund. Bilden är från 2016 då Sturmark föreläste under den sekulära ceremonin på Konstakademin inför riksmötets öppnande.

Förbundet Humanisterna godkänns som trossamfund. Detta efter en dom i förvaltnings­rätten från förra veckan, enligt ett pressmeddelande. Bland konservativa debattörer får beskedet både ris och ros. 

Publicerad Uppdaterad

Förbundet står för främjandet av sekulär humanism och beskrivs som en demokratisk, partipolitiskt obunden organisation.

De driver bland annat att ungdomar från tolv års ålder ska ges rätt att utträda ur trossamfund utan vårdnadshavares medgivande. De bedriver också ett lobbyarbete för att den obligatoriska skolan ska vara icke-konfessionell.

Kammarkollegiet avslog först Humanisternas ansökan. Men nu när de får rättsligt klartecken så vill de ansöka om vigselrätt.

”Dagens besked är ett steg på vägen till att den svenska staten blir sekulär och livsåskådningsneutral på riktigt”, säger Humanisternas ordförande David Rönnegard i pressmeddelandet.

Beskedet möter blandade reaktioner. 

”Den sekulära humanismen har äntligen erkänts samma legala status som andra livsåskådningar i Sverige”, skriver Christer Sturmark, som tidigare varit ordförande för Humanisterna, på X. 

”Vad får det för implikationer i tillämpningen av regeln att all undervisning ska vara icke-konfessionell?” skriver den konservativa skribenten Susanna Birgersson på X och syftar på att den sekulära livsåskådningen har setts som neutral inom svensk skola. 

Hon frågar sig även hur någon hädanefter – då världsåskådning ses som en tro – ska kunna protestera ifall exempelvis nazisterna vill starta ett trossamfund. 

”Är inte det här bara trams?” skriver Birgersson. 

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, välkomnar dock beskedet. 

”När Humanisterna nystartade sitt arbete i Sverige under Christer [Sturmarks] ledning var budskapet ofta att det var vi inom trossamfunden som behövde motivera vår *tro* medan Humanisterna var de som intog den neutrala positionen. Därför är dagens besked välkommet”, skriver han på X. 

Powered by Labrador CMS