Nyheter

Hovrätten nästa instans för åtalade kristna politikern

Ärendet mot finska riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) tas i augusti upp av hovrätten.
Ärendet mot finska riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) tas i augusti upp av hovrätten.

I en tweet kallade den finska politikern Päivi Räsänen Prideparaden för ”syndig” och citerade Bibeln, vilket gjorde att hon åtalades för hets mot folkgrupp. Efter att enhälligt frikänts i tingsrätten förra våren väntas nu ärendet tas upp i hovrätten i augusti.

Publicerad Uppdaterad

Det har varit en ganska svår tid.

Päivi Räsänen

Den finska kristdemokratiska riksdagsledamoten Päivi Räsänen åtalades i fjol för hets mot folkgrupp, efter att vid tre tillfällen uttryckt sig om homosexualitet och samkönade relationer och samtidigt åberopat sin tro på Bibeln.

Det första fallet gällde en tweet med bibelcitat som hon gjorde 2019 och där hon även kallade Prideparaden ”syndig”. Men i utredningen efter att tweeten anmälts togs även en skrift hon skrev 2003 med i åtalet och senare även uttalanden som hon gjort i ett radioprogram.

Åtalet fick stor internationell uppmärksamhet, men en enig Helsingfors tingsrätt friade dock Räsänen under våren 2022. Enligt tingsrätten var uttalandena kränkande, men inte till den grad att de kunde anses straffbara.

Nu väntar ytterligare en rättegång. I augusti väntas ärendet tas upp på nytt i hovrätten, efter att åklagaren överklagat tingsrättens dom. Ärendet har därmed nu pågått under fyra års tid.

– Så klart blev jag besviken över att det tar så lång tid. Processen pågår fortfarande, jag är fortfarande misstänkt för brott, säger hon i en nyligen publicerad intervju med den kristna advokatbyrån ADF International på deras Youtubekanal.

ADF International har nu startat en insamling på sin hemsida för att stötta Päivi Räsänen juridiskt inför den nya domstolsförhandlingen. I intervjun med dem beskriver hon hur det varit ”en ganska svår tid” sedan utredningen mot henne startades. Dessutom gjorde det att hon i samband med det finska valet som nyligen genomfördes, stod listad som misstänkt för brott.

– Det har tagit mycket av min tid och det har också effekter på mitt arbete i parlamentet, säger hon.

Dessutom menar hon att behandlingen varit ”någon form av straff” mot henne, trots att hon friades i tingsrätten.

– Men samtidigt har jag känt att det här har varit mitt kall och det har varit en ära att få försvara yttrandefriheten och religionsfriheten, säger hon.

Redan efter rättegången i Helsingfors tingsrätt aviserade åklagaren att domen sannolikt skulle överklagas. Päivi Räsänen har dock sagt att hon är redo för fortsatta förhandlingar.

– Om det sker är jag redo att försvara yttrande- och religionsfriheten i alla andra domstolar, ända upp i Europadomstolen för mänskliga rättigheter om det skulle behövas, sade hon vid en presskonferens efter den friande domen.

Powered by Labrador CMS