Nyheter

Hillsong utmanar kyrkan i satsning mot rasism

Andreas Nielsen
Andreas Nielsen

I söndagens webbsända kvällsmöte från Hillsong Sverige vittnade kristna personer om att de blivit utsatta för slag, skällsord och påhopp på grund av sin etnicitet. I samband med gudstjänsten lanserade församlingen sidan ”Call to action – End Racism” med målsättningen att minska rasismen i samhället.

Publicerad Uppdaterad

Jag tror det är otroligt viktigt att vi som kyrka förstår vårt ansvar i det här.

Andreas Nielsenpastor i Hillsong Sweden

Den svarta amerikanen George Floyds död efter ett polisingripande i USA har aktualiserat frågan om rasism även i Sverige. I söndagens webbsända kvällsmöte lät Hillsong Sweden flera personer i församlingen komma till tals och berätta om sina erfarenheter av rasism i vårt land.

Det är vittnesbörd om allt ifrån att ha blivit slagen, kallad för våldtäktsman, slav, svartskalle och hund, till att ha fått höra att man inte passar in här, att ha blivit beskylld för att använda bidragspengar och blivit ombedd att flytta på sig i kyrkan.

Pastor Andreas Nielsen berättar om sin ilska när han gick på varuhuset NK tillsammans med ungdomspastorn Petrus Haddad och märkte att vakter och civilpolis följde efter, något han aldrig tidigare varit med om, men som Haddad hade vant sig vid.

– Det finns utmaningar jag aldrig behöver möta, konstaterar Nielsen och beskriver händelsen som en del av ett uppvaknande.

– Jag tror det är otroligt viktigt att vi som kyrka förstår vårt ansvar i det här, säger han.

Ungdomsledaren Kaleb Mocye är nära att börja gråta när han förklarar sin insikt om hur människor kommer att se på hans dotter i framtiden.

I programmet intervjuas även Earl McClellan, pastor i Shoreline City Church, USA, och Salem Yohannes, konsult för mänskliga rättigheter.

I samband med söndagens webbsändning lanserar Hilsong Sweden också ”Call to action – End Racism” på sin hemsida, med länkar till videoklipp och information om rasism.

”Vi är fortfarande på en resa mot mer kunskap och vi vill fortsätta framåt. Vi vill förstå och förändra”, skriver Andreas och Lina Nielsen på sajten.

”Vår bön är att det här ska vara en tid som för oss alla närmare varandra. Att det ska bli en historisk tid, där orättvisor som pågått alldeles för länge ska upphöra och barriärer rasa.”

Powered by Labrador CMS