Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Hatvåg när Sjöstedt gillade Israels bidrag

Vänsterpartiets förre partiledare Jonas Sjöstedt nämnde på Twitter under lördagskvällen att bidraget från Israel var en av hans favoriter i Eurovisionstävlingen. Då publicerades genast ett flertal kommentarer där Israel beskylldes för folkmord, mord på barn och att vara en apartheidstat.

Nyheter · Publicerad 16:19, 24 maj 2021

Nyligen belyste Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov problemen med antisemitism inom delar av den politiska vänsterrörelsen. Det finns en ”tradition av hat, uppvigling och fientlighet som utmärker vissa kretsar inom den svenska vänstern”, skrev han på debattplats i Expressen.

Tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt twittrade på lördagen: ”Island, Ukraina och Israel [är] mina eurovisionfavoriter ikväll”.

Ett tämligen okontroversiellt inlägg kan tyckas, men inom kort kunde man läsa flera antisemitiska och anti-israeliska kommentarer under Sjöstedts tweet.

”Bojkotta apartheidstaten Israel”, ”F*ck Israel”, ”Du gillar bombning av Gaza och dödandet av barn”, ”Jag älskar också apartheid och folkmord!”, var några av kommentarerna.

Sjöstedt själv försökte framföra att man kan vara kritisk mot Israel och samtidigt gilla Israels bidrag i en musiktävling, men det höll inte alla med om.

”Eurovision ÄR politik bojkotta Israel”, menade en person.

Många andra har, i sociala medier, reagerat starkt på hur hatet mot Israel tar sig uttryck.

”De är så fyllda av hat att de … drar in hatet i en sångtävling”, skriver en person.

”Kudos till Sjöstedt som skiljer på det rent musikaliska och politiska. Att stora delar av hans meningsfränder har problem med det överraskar dock inte”, menar en annan.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10