Nyheter

Harry Potter-sport byter namn – gest till stöd för transidéer

Quidditch är den från början fiktiva sporten som spelas i J.K. Rowlings populära bokserie Harry Potter. De senaste åren har Rowling gjort uttalanden kring trans- och genusfrågor vilket lett till att sporten nu vill byta namn för att distansera sig från Rowlings uttalanden. Foto: Phelan M. Ebenhack/AP/TT
J.K. Rowling har varit måltavlan för hat och trakasserier online efter att hon ifrågasatt trans-ideologin, som hon tycker utraderar kvinnors globala upplevda verklighet. Foto: Joel C Ryan

Sporten quidditch, baserad på den fiktiva Harry Potter-sporten med samma namn, blir quadball, skriver The New York Times.

Namnbytet är ett sätt att ta avstånd från JK Rowlings uttalanden om transpersoner, som representanter för sporten beskriver som ”anti-trans”. JK Rowling har tidigare mordhotats för uttalanden där hon ifrågasätter inslag i trans- och genus-debatten.

Publicerad Uppdaterad

Det var 2005 som quidditch tog steget från boksidorna ut i den verkliga världen. I sporten tar sig utövarna runt planen med kvastar mellan benen och försöker få en boll genom en målring.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS