Nyheter

Håller EU på att bli ett vilddjur?

Att en artist som sjunger om rån, droger och flykt från polisen prisas av Sveriges Radio är problematiskt. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Andra ämnen som tas upp är ifall Europadomstolen kastar sten i glashus, huruvida Halloweenfirande är skadligt för barn och ifall Gud kan tala genom drömmar.

Publicerad Uppdaterad

I veckan har Världen idag berättat att Sveriges Radio kommer fortsätta att spela rappartisterna Yasins och Havals musik även efter mordet på Einár. Yasin och Haval har dömts för inblandning i kidnappningsförsök respektive kidnappning av Einár, men Sveriges Radio menar att man måste skilja på verk och person.

I säsongens nionde avsnitt av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist public service-bolagets agerande. Han är tveksam till ”censur” av musik, men tycker att det är problematiskt att artisten Yasin fått pris av Sveriges Radio samtidigt som han är inblandad i kriminalitet.

Sven Almkvist tycker att vi behöver komma med en motkultur till unga killar som söker mening och tillhörighet.  

– Jag tror att vi skulle behöva avglorifiera hela gangsterkulturen, för det är inget höjdarliv. Det är ett fruktansvärt destruktivt liv som slutar i fängelse, självmord eller ett par meter under jord, säger han.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är att en domare som var med och fattade beslut om att inte ta upp barnmorskefallet i Europadomstolen har arbetat för regeringskansliet och haft en koppling till barnmorskornas motpart.

Frågan som diskuteras är huruvida Europadomstolen är lika partisk som EU anklagar Polen och Ungerns rättsväsenden för att vara.

Sven riktar även kritik mot EU-projektet i stort.

– Vi har matat djuret så mycket att det börjar bli ett vilddjur, säger han.

Den tredje frågan som tas upp är huruvida Halloweenfirande är skadligt för barn och kan öppna upp för mörka krafter. Sven Almkvist konstaterar att det är svårt att ”låsa in barnen”, men påpekar att det är viktigt att ge dem redskap att hantera den mörka verkligheten.  

Det fjärde ämnet som tas upp är att Jordan Petersons dotter Mikhaila Peterson har gått ut och berättat om en begynnande kristen tro, och att hon upplevde att Gud talade till henne i dröm. Sven Almkvist får svara på frågan om huruvida Gud kan tala i drömmar och hur man i så fall kan skilja Gud från det undermedvetna.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS