Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Granskning: FBI betalade Twitter för att dölja information

FBI betalade 3,5 miljoner amerikanska dollar till Twitter för att företaget skulle stänga ner vissa konton och blockera rapporter om innehållet på Hunter Bidens laptop. Det uppger de journalister som anlitats av Elon Musk för att granska företagets agerande.

Uppgifterna om vad pengarna gått till går dock isär.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 dec 2022

Världen idag har tidigare berättat om New York Posts avslöjande kring Joe Bidens son Hunter Bidens laptop, som visade att Joe Biden under sin tid som vicepresident hade träffat en toppchef vid ett ukrainskt energiföretag där hans son Hunter Biden satt i styrelsen. Mindre än ett år senare pressade han Ukraina att sparka en åklagare som utredde företaget, med hot om att dra in en amerikansk lånegaranti.

I en Twittertråd beskriver nu Michael Shellenberger – en av de graskande skribenterna som anlitats av Twitters nye ägare Elon Musk – hur FBI försökte ”misskreditera faktiska uppgifter om Hunter Bidens utländska affärsförbindelser”. Detta trots att datorn varit i FBI:s ägo sedan 2019, och att de därmed måste ha känt till att uppgifterna i New York Post-artikeln var sanna.

Michael Shellenberger visar, genom interna meddelanden och dokument, att FBI redan innan New Post-artikeln hade publicerats varnade Twitter för att falsk information om Hunter Biden skulle försöka spridas på Twitter före presidentvalet. Enligt FBI handlade det om rysk desinformation, uppger Shellenberger, men enligt Twitters undersökningar fanns det ingen stor rysk aktivitet på Twitter i USA alls före valet.

I september 2020 deltog Twitters dåvarande chef för webbplatsens integritet, Yoel Roth, i en övning som innehöll ett förmodat falskt scenario med läckta uppgifter om betalningar till Hunter Biden. Det innebar att Roth redan var tränad i hur han skulle handskas med sådana uppgifter då nyheten om laptopen väl kom en månad senare.

När nyheten om laptopen hade kommit fick Twitter, enligt Shellenbergers granskning, information från FBI som gjorde gällande att nyheten inte var äkta, varpå Twitter stoppade artikeln. Detta trots att de själva inte ansåg att den stred mot någon policy.

Det här är inte det enda nya avslöjandet som kommit kring ”gamla ” Twitter och FBI. I en annan Twittertråd, Twitter files 6, visar journalisten Matt Taibbi hur FBI och Twitter hade regelbunden kontakt där FBI bad Twitter att blockera en mängd olika användare och inlägg.

Förfrågningarna om att blockera användare och inlägg gällde inte bara användare med många följare, och kunde exempelvis handla om någon som skrev satiriskt eller skämtsamt kring valet.

Totalt skrevs över 150 mejl mellan FBI och Twitterchefen Yoel Roth mellan januari 2020 och november 2022, skriver Matt Taibbi. Enligt Taibbi handlade en del av dessa mejl om rena artigheter eller förfrågningar kring utredningar, men en stor del av mejlen handlade om att stoppa det som FBI beskrev som desinformation, skriver han.

Michael Shellenberger uppger att stort antal personer som tidigare jobbat på FBI anställdes av Twitter i samband med valet. Enligt Matt Taibbi jobbade dessutom 80 agenter på FBI i en särskild sociala medier-grupp som bland annat hade regelbunden kontakt med bland annat Twitter.

”Twitters kontakt med FBI var konstant och genomgripande, som om de var ett dotterbolag”, skriver Matt Taibbi.

Vad fick då Twitter tillbaka av samarbetet, förutom hjälp att ”skydda” sina användare från information? Jo, närmare 3,5 miljoner amerikanska dollar av skattebetalarnas pengar gick, via FBI, till Twitters arbete med blockering av konton och artiklar om Hunter Bidens laptop, enligt granskningen.

”Regeringen betalade Twitter miljontals dollar för att censurera information från allmänheten”, twittrar Elon Musk om avslöjandet.

Uppgifterna om pengarna går dock isär – CNN:s journalist Oliver Darcy menar att det inte är anmärkningsvärt att FBI betalat stora summor till Twitter. Enligt lagen kan en myndighet betala ersättning till företag för att få hjälp med att få information, påpekar han i en analys i tidningen.

”Pengarna som Twitter fick har ingenting med censurering av någon att göra”, skriver han och menar att pengarna gick till omkostnader för FBI:s utbegärande av uppgifter.

Även FBI dementerar att de skulle ha ägnat sig åt oegentligheter. I ett meddelande till New York Post skriver myndigheten att deras samarbete med Twitter har handlat om att skydda företaget och de amerikanska medborgarna. De påpekar vidare att de har kontakt med en mängd företag i olika sektorer och att konversationerna med Twitter inte är något unikt.

Uppgifterna om att de skulle ha pressat Twitter att stoppa artiklarna om Bidens laptop – och på vilket sätt dessa artiklar skulle utgöra ett hot mot amerikanska medborgare – går de dock inte in på.

De senaste avslöjandena kring Twitter har fått stor uppmärksamhet i amerikanska och brittiska medier, exempelvis rapporterar CNN, Fox News, Mail Online och CBN News om saken.

Twitters blockering av New York Posts artikel om Bidens laptop tros ha kunnat påverka utgången av presidentvalet 2020.

Regeringen betalade Twitter miljontals dollar för att censurera info från allmänheten.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00