Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Uppgifterna om Bidens Ukrainamejl stämde

Kort före presidentvalet 2020 gjorde The New York Post ett avslöjande som kunde ha försämrat Joe Bidens chanser att väljas till president – om det hade tagits på allvar av de stora mediekanalerna.

Avslöjandet avfärdades av de flesta, och först nu medger konkurrenten, inflytelserika The New York Times att dokumenten i fråga var äkta.

Nyheter · Publicerad 10:00, 28 mar 2022

The New York Post hade fått tillgång till innehållet på en laptop som sades ha lämnats in för reparation och som ska ha använts av Hunter Biden, Joe Bidens ene son.

Meddelanden på datorn visade att Joe Biden, som då var vicepresident, träffat en toppchef vid ett ukrainskt energiföretag. Mindre än ett år senare pressade Joe Biden Ukraina att sparka en åklagare som utredde företaget, med hot om att dra in en amerikansk lånegaranti. 

Mötet omnämns i ett mejl från den 17 april 2015 från Vadim Pozjarski, vid energiföretaget Burisma, till Hunter Biden. Den senare satt då med i styrelsen för Burisma Holdings, som ägdes av en ukrainsk oligark och tidigare politiker.

”Kära Hunter, tack för att du bjöd mig till DC och gav mig tillfälle att träffa din far. Det är en ära och ett nöje”, heter det i mejlet. 

I ett tidigare mejl, från maj 2014, ber Vadim Pozjarski Hunter Biden om ”råd kring hur du kan använda ditt inflytande” för att hjälpa företaget. 

Innehållet i mejlen stred mot Joe Bidens försäkringar om att han aldrig talat med sin son om dennes affärer i utlandet. De avfärdades också snabbt, med argumentet att de troligen var ett försök av Ryssland att påverka presidentvalet.

Nu har åtminstone ett större medieföretag i tysthet erkänt mejlens äkthet.

The New York Times tillstår uppgifternas äkthet i en artikel om Hunter Bidens olika skatteaffärer. Mejlen i fråga, skriver tidningen en bra bit in i texten, ”validerades av personer som kände till dem och utredningen”.

Wall Street Journal hör till de tidningar som ironiserar över att The New York Times först nu, när presidentvalet är över för länge sedan, kan tillstå att scoopet från konkurrenten ägde giltighet.

”The Times fick ett Pulitzer-pris för att driva på narrativet om [förre presidenten Donald Trumps] samarbete med Ryssland, vilket visade sig vara mycket väsen för ingenting”, skriver WSJ i en ledartext.

”The New York Post förtjänar ett Pulitzer-pris, men får troligen nöja sig med en välförtjänt upprättelse.”

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier