Nyheter

Göteborgs-läkare larmar om privat transvård till svenskar

Med växande köer till utredning av könsdysfori, vänder sig svenskar i stället till utländska aktörer som snabbt erbjuder hjälp med kroppsförändrande behandling mot betalning. Samtidigt växer gruppen som ångrar sådana här ingrepp, varnar barnläkare Mats Reimer.

Publicerad Uppdaterad

I en gästkolumn i Göte­borgs-Posten, beskriver barnläkaren Mats Reimer hur transvården i Europa riskerar att få civilrättsliga efterspel, där läkare som alltför lättvindigt gått med på långtgående medicinska ingrepp kan komma att bli stämda av patienter som ångrar behandlingen.

Han nämner ett exempel som fått stor uppmärksamhet i Storbritannien, där den före detta transkvinnan Ritchie Herron tänker stämma statliga National Health Service (NHS) för den transkirurgi de bekostat och som han nu bittert ångrar.

Herron fick sin penis och sina testiklar bortopererade, samtidigt som hans underliv i stället formades för att se ut som ett kvinnligt könsorgan till det yttre. Nu plågas han dock av smärta, inkontinens och problem med att tömma urinblåsan, och kallar operationen för sitt livs största misstag.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS