Nyheter

Gerdmar trotsar sjukdom – fortsätter att förkunna Ordet

”När jag är i gång och arbetar så upplever jag en styrka ifrån Gud”, säger Anders Gerdmar (här framför stadshuset vid sitt besök i Nässjö i lördags). Foto: Mats Frohm
”När jag är i gång och arbetar så upplever jag en styrka ifrån Gud”, säger Anders Gerdmar (här framför stadshuset vid sitt besök i Nässjö i lördags). Foto: Mats Frohm
Anders Gerdmar föreläser och signerar böcker i Nässjö missionskyrka. Foto: Mats Frohm
Anders Gerdmar föreläser och signerar böcker i Nässjö missionskyrka. Foto: Mats Frohm

Trots en allvarlig cancerdiagnos fortsätter Anders Gerdmar att resa runt i landet för att predika, föreläsa och göra boksläpp.– Jag vill fullborda mitt lopp, säger han när Världen idag genskjuter honom vid ett besök i Nässjö Missionskyrka i lördags kväll.

Publicerad Uppdaterad

Jag vill se en ny generation som står upp för Gud i dag. Det är det som driver mig, det är det som håller mig uppe.

Ett drygt 70-tal hade mött upp för att lyssna till den kände Uppsala­docenten och rektorn för Skandinavisk teologisk högskola (STH).

Av hans allvarliga sjukdomsdiagnos märktes inte så mycket denna kväll. Entusiasmen sprudlade och hans glädje att förkunna Bibelns sanningar tycktes för tillfälligt sudda ut lite av besvären.

– Det är en strid i dag om Bibelns trovärdighet, fastslog Anders Gerdmar inledningsvis.

– Det behövs en ny hunger efter Guds ord, fortsatte han och visade åhörarna på den självklara bibeltro som präglade Jesus såväl som apostlarna och den första församlingen.

Framför allt pekade han på den möjlighet Guds ord innebär för oss som troende i dag.

– Guds ord är annorlunda än alla andra ord, sade Anders Gerdmar och betonade att Ordet måste tas emot i tro.

Under en paus i föreläsningen får Världen idag möjlighet att sitta ner med Anders Gerdmar över en kopp kaffe.

Hur mår du i dag?

– Förvånansvärt bra. Det är Guds nåd att det inte är ute med mig. Bara nåd. När jag är i gång och arbetar så upplever jag en styrka ifrån Gud.

Gerdmar har tidigare berättat om att han har en allvarlig cancerdiagnos. Trots det, förklarar han att han lever ett ganska normalt liv.

– Jag har ju haft cancer i snart åtta år nu och Gud har uppehållit mig och funnits med hela tiden. Han bär mig och jag är tacksam för det.

Vad är det som driver dig trots din diagnos och svåra sjukdom?

– Jag vill fullborda mitt lopp, det är det jag vill. Jag vill fortsätta bygga upp STH, vår teologiska högskola. Att resa upp de troende.

Gerdmars längtan är att se unga människor som vill leva för Gud, som är fria och överlåtna till att sprida Guds ord, evangeliet utan kompromiss.

– Jag vill se en ny generation som står upp för Gud i dag. Det är det som driver mig, det är det som håller mig uppe.

Vad ser du som den största utmaningen i kristenheten i dag?

– Apati, många kristna är likgiltiga för Guds rike, svarar Germar efter en stunds funderande.

Han beskriver tillståndet som en avsaknad av nöd och menar att vi var och en behöver drabbas av en nöd för den värld vi lever i.

– En genomgripande väckelse behövs och den måste börja med mig, säger den kunnige teologi-professorn.

När föreläsningen är slut kommer många fram för att prata med Anders Gerdmar. Han tar sig tid, lyssnar och svarar på frågor. Många köper hans böcker och han signerar bok efter bok, sittande på en stol och med ett leende.

I morgon väntar en ny stad, en föreläsning till med nya åhörare och fler böcker att signera.

Powered by Labrador CMS