Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Gasledning planeras från Israel till Europa

Världens längsta undervattensledning för export av gas från östra Medelhavet till Europa. En sådan kan stå klar 2025 och i veckan slöts ett avgörande avtal mellan Israel och europeiska länder.

Nyheter · Publicerad 09:33, 29 nov 2018

Avtalet slöts efter två års förhandlingar och en EU-finansierad genomförbarhetsstudie. De parter som i veckan skrev under avtalet är Israel, Cypern, Grekland och Italien. Det innebär att länderna har enats om detaljerna i projektet och nu inväntar de godkännande av EU, skriver isreliska Globes. Går allt som planerat så kan det slutliga avtalet undertecknas i februari nästa år.

Enligt beräkningar skulle det ta ett år att säkra finansieringen av projektet, som väntas kosta motsvarande 61 miljarder kronor. Tanken är att privata finansiärer skulle få tillbaka sina investeringar med råge genom att ta ut transportavgifter.

Det ingenjörtekniskt komplexa projektet innebär att en 210 mil lång rörledning dras delvis så djupt som 3-3,5 kilometer under havet. Arbetet beräknas ta fem år, och i bästa fall skulle ledningen vara på plats till år 2025.

Enligt överenskommelsen ska gasexport till den europeiska marknaden från Israel och Cypern ges företräde. Andra länder skulle sedan ansöka om tillstånd av samarbetsländerna att ansluta sig till gasledningen.

Rörledningen, som får en kapacitet på 10-20 miljarder kubikmeter gas, kommer att gå från Israels territorialvatten till Cypern och vidare till Grekland och Italien.

EU har bidragit med 100 miljoner dollar för genomförbarhetsstudien som slutfördes för ett år sedan.

Men frågorna är många. En del experter tivlar på att projektet är ekonomiskt lönsamt – en kritik som dämpats något efter den senaste tidens kraftiga höjning av gaspriserna i Europa.

Att även Förenade arabemiraten har gått in med omkring 100 miljoner dollar i projektet ses enligt israeliska medier som en riskfaktor gentemot de omkringliggande muslimska länderna, skriver Pipeline Technology Journal.

Frågan är också om Israel kan motivera investeringen inrikespolitiskt.

"Ett stort infrastrukturprojekt som förser Euopa med israelisk gas skulle vara en historisk framgång och stärka ett diplomatiskt och ekonomiskt partnerskap som är helt väsentligt för Israel," skriver analytikern Gabriel Mitchell i Globes.

"[Men] Israels regering måste göra en större anstränning för att förklara hur det är i allmänhetens intresse att stödja projket som EastMed pipeline".

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...