Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Skotska skolbarn bör, enligt ett nytt statligt dokument, få välja ifall de vill bli bemötta som en flicka eller en pojke. Foto: Martin Rickett/AP/TT

Fyraåringar ska kunna välja kön – utan föräldrars insyn

Skotska barn bör från fyra och ett halvt års ålder kunna ändra sitt namn och sin könsidentitet i skolan utan att föräldrarna blir informerade.

Så lyder nya råd från Skottlands utbildningsdepartement. Skolorna rekommenderas också ge barnen möjlighet att välja toalett och idrottsklass utifrån upplevt kön.

Nyheter · Publicerad 07:00, 17 aug 2021

Sedan det 70 sidor långa dokumentet, med titeln ”Att stötta unga transpersoner i skolan: råd för skotska skolor”, publicerades i torsdags på den skotska regeringens sida, blev det snabbt en nyhet i både stora brittiska nyhetsmedier.

Enligt råden bör lärarna inte ifrågasätta om en elev säger att den vill byta könsidentitet, utan i stället ”vara bekräftande” och fråga barnet vilket namn och pronomen det vill kallas för, konstaterar The Telegraph.

Utbildningsdepartementets dokument gör gällande att det är möjligt att ”komma ut” som transperson vid ”vilken ålder som helst” och att de ungas åsikt bör respekteras i de fall de inte vill att deras föräldrar ska informeras.

Då råden inkluderar både primärskolan och sekundärskolan, och då skotska barn börjar i primärskolan redan det år som de fyller fem, så gäller de i praktiken för barn från fyra och ett halvt års ålder.

En skotsk advokat, Aidan O’Neill, konstaterade nyligen i ett rättsligt yttrande att lagen kan ha brutits när en skola stödde ett barns önskan att byta könsidentitet utan att informera föräldrarna.

Likväl rekommenderar alltså utbildningsdepartementet nu att lärarna ska undvika att informera föräldrarna om inte barnet har godkänt att de gör det, eftersom det annars skulle kunna skapa ”onödig stress” eller innebära en ”risk” för barnet.

Enligt dokumentet bör statliga skolor även tillåta elever att välja toalett och omklädningsrum utifrån det kön de upplever sig vara, konstaterar The Courier.

Därtill rekommenderas det att unga transpersoner tillåts delta i den grupp som ”stämmer överens med deras könsidentitet” om idrottslektionerna är könsindelade.

Skottlands utbildningsminister, Shirley-Anne Sommerville, menar att dokumentet ger skolorna råd om hur de kan stötta unga transpersoner, samtidigt som alla elevers rättigheter respekteras fullt ut.  

– Det förser skolorna med praktiska förslag. Vägledningen är inte föreskrivande och förespråkar inte könsidentitetsbyte, säger hon.

Medan hbtq-grupper välkomnar de nya råden, varnar andra i stället för att en farlig ideologi pådyvlas skolan, skriver The Telegraph.

Den skotska kvinnorättsorganisationen ”For Women Scotland” befarar bland annat att barn riskerar att bli felaktigt betecknade som transpersoner ifall de leker med leksaker som stereotypiskt kopplas ihop med det motsatta könet.

– Det fanns tidigare en allmän förståelse för att barn bör kunna leka och experimentera med könsroller, med kläder och med vad de gillar och ogillar. Nu uppmuntras dessa barn att träda in på en medicinsk väg, potentiellt för resten av sina liv. Det är riktigt, riktigt oroande, säger organisationens företrädaren Marion Calder enligt The Telegraph.

Skolsystemet i Skottland styrs nationellt och inte på brittisk nivå. Därmed riktar sig de nya rekommendationerna inte till engelska, walesiska eller nordirländska lärare.

Nu uppmuntras dessa barn att träda in på en medicinsk väg, potentiellt för resten av sina liv. Det är riktigt, riktigt oroande.

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10