Nyheter

Fotbollsstjärnor i Saudi visar kors – möts av hatvåg

Neymar, brasiliansk toppspelare i fotboll, anlände till Saudiarabien med ett väl synligt kristet kors om halsen, vilket rört upp islamister. Foto: STR/AP/TT
Neymar, brasiliansk toppspelare i fotboll, anlände till Saudiarabien med ett väl synligt kristet kors om halsen, vilket rört upp islamister. Foto: STR/AP/TT
Cristiano Ronaldo firar ibland sina mål genom att göra korstecknet. Foto: Amr Nabil/AP/TT
Cristiano Ronaldo firar ibland sina mål genom att göra korstecknet. Foto: Amr Nabil/AP/TT

Flera internationella toppspelare har på senare tid flyttat till den saudiarabiska klubbfotbollen. Många muslimer har förargats över att såväl Neymar som Cristiano Ronaldo tydligt gett uttryck för det kristna korset i det islamistiskt styrda landet.

Publicerad Uppdaterad

Neymar da Silva Santos Júnior och Cristiano Ronaldo är två av flera toppspelare som på senare tid lämnat den europeiska klubbfotbollen för att skriva på penningstinna kontrakt med klubbar i Saudiarabien. För en tid sedan landade den brasilianske storstjärnan Neymar, som vid olika tillfällen varit offentlig med sin kristna tro, i det islamistiskt styrda landets huvudstad Riyadh.

Vid ankomsten bar Neymar, som skrivit tvåårskontrakt med Al-Hilal Saudi Football Club, ett väl synligt kristet kors – och det var något som upprörde åtskilliga muslimer. Neymars smycke har lett till en storm på sociala medier där islamister ger uttryck för att den brasilianske fotbollsstjärnan uppträtt ”respektlöst” mot islam.

En muslimsk ledare ser Neymars smycke som en ”provokation mot muslimer” och uppmanar det algeriska folket att ”i sina hjärtan” fördöma agerandet. En annan säger i en video att brassestjärnan ”kunde ha uppträtt som de andra spelarna som presenterats, det vill säga utan att, vilket gud [Allah] förbjuder, bära emblemet [korset] som motsäger Koranen”, uppger internetsidan Jihad Watch.

Framstående saudiska företrädare har ansträngt sig för att tona ner de negativa reaktionerna mot Neymars kors och har anklagat muslimska kritiker för att ”undergräva den saudiska rege­ringens ansträngningar i att främja idrotten i landet”.

Även den portugisiska stjärnan Cristian Ronaldo, som spelar för den saudiska klubben Al-Nassr FC, har uppmärksammats för att proklamera det kristna korset på saudisk mark. Ronaldo har vid några tillfällen valt att fira sina gjorda mål genom att visa korstecknet.

I Saudarabien är kristen tro inte accepterad, vilket gör att många kristna i landet inte vågar vara offentliga med sin tro. Utländska kristna som offentligt delar med sig av sin tro riskerar fängelse och utvisning, uppger organisationen Open Doors.

Powered by Labrador CMS