Världen idag skrev nyligen om förslagen, som vidare gör det möjligt för ogifta par att registrera sitt föräldraskap utan Socialtjänstens inblandning efter barnets födelse.
Flera ledamöter påpekade i debatten att lagen kan komma ändras på nytt framöver. Detta i och med utredningen ”En föräldraskapsrättslig lagstiftning för alla”, som ska vara klar den 21 juni 2022.
– I mitt tycke hade det varit bättre att vänta så att man fick en helhetsbild och sedan fatta beslut om alla förändringar i ett beslut. Nu lappar och lagar vi i en lagstiftning som i övrigt måste moderniseras, sade Larry Söder (KD).
Riksdagen uppmanade dessutom regeringen att återkomma med ett lagförslag som innebär att ogifta föräldrar ska kunna bekräfta föräldraskapet digitalt redan innan barnets födelse.
Cecilie Tenfjord Toftby (M) uttryckte kritik mot att föräldraskap även med de nya reglerna kan hävas i efterhand. Detta i de fall då det framkommer att ett barn exempelvis tillkommit via en heminsemination eller via insemination utomlands.
– Barnets bästa är att de två som från början tar på sig föräldraskapet också förblir barnets föräldrar, sade hon och hade alltså önskat att riksdagen gick ett steg längre.
Det enda parti som avvisade lagförslagen i sin helhet var Sverigedemokraterna. Partiet menar att ett föräldraskap borde fastställas, eller vid behov utredas, redan innan barnet föds.
– Regeringen har i den här propositionen gjort flera feltänk, sade Mikael Eskilandersson (SD).
– Först och främst har de inte utgått från barnets behov av föräldrar och barnets rätt till sitt biologiska arv. I stället har regeringen utgått från vuxnas behov av en enkel lösning, dessutom på bekostnad av barnets rättigheter.
Även Centerpartiets Martina Johansson lyfte fram barns rätt till sitt ursprung.
– Därför är det viktigt för mig att man dokumenterar kopplingen också i de fall där det biologiska föräldraskapet inte är detsamma som det juridiska föräldraskapet, sade hon, och underströk att frågorna måste finnas med i den pågående, bredare, utredningen.
– Jag hoppas verkligen att den utredningen orkar lyfta blicken så att vi utgår från barnets perspektiv och barnets rätt till sina biologiska föräldrar, juridiska föräldrar och sociala föräldrar, sade hon.
Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2022.