Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Att Laurel Hubbard får tävla i kvinnornas klass i tyngdlyftning väcker kritik. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Föddes som man – får tävla mot kvinnor i OS

Den nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard föddes som man. Nu ska Hubbard tävla i damernas 87-kilosklass i OS i Tokyo.

”Orättvist”, menar den belgiska tyngdlyftaren Anna Van Bellinghen som tävlar i samma klass som Hubbard.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 jun 2021

43-åriga Hubbard föddes som man, men genomgick en könsförändrande behandling i 30-årsåldern. Tidigare tävlade Hubbard som man, men fick tillåtelse att börja tävla med damerna sedan tillräckligt låga testosteronnivåer hade uppmätts.

Internationella olympiska kommittén (IOK) tillåter transpersoner att tävla såvida testosteronnivåerna är under 10 nanomol per liter. Det kriteriet uppfyller Hubbard.

Laurel Hubbard blir nu den första transperson att tävla i OS, som detta år äger rum i Tokyo den 23 juli till 8 augusti.

– Jag känner mig tacksam och ödmjuk av den vänlighet och det stöd som så många nyzeeländare har visat mig, säger Hubbard i ett uttalande från Nya Zeelands olympiska kommitté.

Beslutet att tillåta Hubbard att medverka i OS har dock ifrågasatts, bland annat av tidigare idrottare. Kritikerna menar att Internationella olympiska kommittén inte tar hänsyn till vad man anser är fördelar av att ha genomgått puberteten som man.

Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs är en av dem som riktar skarp kritik mot beslutet.

Lambrechs, som själv tävlade för Nya Zeeland i OS i Rio de Janeiro 2016, tycker inte att det är rätt att någon som föddes som man nu ska få tävla mot kvinnor på kvinnors villkor.

–  Vi är alla för jämställdhet för kvinnor inom sport, men just nu tas den jämställdheten ifrån oss. Jag har haft kvinnliga tyngdlyftare som kommit fram till mig och sagt ”Det här är inte rättvist, vad gör vi?”. Men tyvärr finns det inget att göra för varje gång vi lyfter frågan blir vi tillsagda att vara tysta, säger Lambrechs till tv-kanalen TVNZ.

Även den belgiska tyngdlyftaren Anna Van Bellinghen, som tävlar i samma viktklass som Hubbard, 87 kilo, är kritisk och menar att det är en orättvis situation.

– Alla som har tränat tyngdlyftning på hög nivå vet detta ända in i ryggmärgen: Den här situationen är orättvis mot sporten och idrottarna, säger hon till sajten Inside The Games.

Van Bellinghen säger att hon stöttar transpersoner, men efterfrågar ett bättre regelverk.

– Det här visar verkligen behovet av att sätta upp ett striktare regelverk för att inkludera transpersoner i idrott, och speciellt elitidrott. För jag tycker att alla ska kunna ha möjligheten att idrotta, men inte på bekostnad av andra, säger Van Bellinghen.

Jag har haft kvinnliga tyngdlyftare som kommit fram till mig och sagt ”Det här är inte rättvist, vad gör vi?”. Men tyvärr finns det inget att göra för varje gång vi lyfter frågan blir vi tillsagda att vara tysta.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00